duminică, 31 mai 2015

Restanțele bancare ale băcăuanilor continuă să scadă



  • se întâmplă în timp ce economiile în bănci cresc, iar volumul creditelor se diminuează
Restanțele la returnarea creditelor bancare ale băcăuanilor au scăzut și în luna aprilie, de această dată cu aproape nouă milioane de lei, după un ușor avânt, de numai o lună, în februarie. Se întâmplă după o perioadă de scădere a volumului lor, care a început în luna septembrie. În ianuarie, față de decembrie 2014, scăderea volumul restanțelor bancare a fost cu peste 95 de milioane de lei. Restanțele au ajuns, astfel, la sfârșitul lunii aprilie – conform raportului făcut public de Banca Națională a României - la aproape 314 milioane de lei, în timp ce economiile în bănci erau de aproape 7,70 de miliarde de lei, în creștere față de luna martie. În schimb, creditele contractate erau de de 3,69 de milioane de lei, în scădere cu peste 27 de milioane de lei. De remarcat este că, față de anul 2013, în 2014 economiile în bănci au crescut cu 749 de milioane de lei, iar creditele au scăzut cu 284 de milioane de lei. Numai față de luna noiembrie, în decembrie 2014 volumul creditelor scăzuse cu 148 de milioane de lei. Trendul continuă și în 2015.
Conform situației de la începutul lunii aprilie, băcăuanii au solicitat băncilor credite în lei de peste 2,17 miliarde de lei, iar în valută la echivalentul a 1,51 de miliarde de lei. Creditele restante rămân, în continuare, mult mai mici decât economiile, dar de numai 8,33 de ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adică față de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Trendul este din nou în creștere și în acest caz. Este de înțeles că rezidenții au cel mai mare volum de credite, de peste 1,51 de miliarde de lei, pe când nerezidenții stau la peste 2,32 de milioane de lei.
Valoarea creditelor de consum a ajuns la peste 368 de milioane de lei, iar a creditelor pentru locuințe la aproape 469 de milioane de lei. Volumul creditelor de consum este în ușoară scădere, așa cum este și volumul creditelor pentru locuințe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu