vineri, 27 februarie 2015

Moineștiul stă în continuare pe o pungă de gaz



  • Comitetul Local pentru Situații de Urgență a hotărât monitorizarea strictă a întregii zone și a cerut instituirea de măsuri asigurătorii
În august 2014, Sonda 1140, închisă din 1982,
a fost cimentată
În zona Moinești au fost identificate coloana unei noi sonde de petrol abandonată și mai multe forme rudimentare de exploatare a petrolului (puțuri de țiței), care au dus, de-a lungul timpului, la infestarea solului cu hidrocarburi, cauza probabilă a prezenței gazelor în sol. Situația se află permanent sub control pentru a nu deveni periculoasă - spune primarul municipiului Moinești, Viorel Ilie. În cursul anului 2013, reprezentanții companiei E.ON au sesizat, într-o zonă a orașului, emisii minore de gaze și au alertat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, autoritățile orașului, Garda de Mediu, Agenția Națională pentru Resurse Minerale și compania OMV Petrom, Moineștiul fiind prin excelență o zonă petroliferă în care Petrom încă exploatează zăcămintele de țiței și gaze. Cercetările făcute de specialiști au determinat prezența gazelor numai în sol, nu și în atmosferă. Cu toate acestea, au fost ordonate lucrări de punere în siguranță a unei sonde abandonate de zeci de ani, iar acestea au început în luna august 2014. Măsura a fost una specială, iar locuitorii din zona afectată au fost evacuați timp de mai multe zile.

„Continuăm permanenta monitorizare a zonei și măsurarea concentrației de gaze, cu echipele E.ON șiOMV Petrom. N toate situațiile în care s-a constatat modificarea nivelurilor concentrației de gaze din sol a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, care a stabilit extinderea zonei de monitorizare, asigurarea unei ventilațiipermanente a subsolurilor clădirilor și a spațiilor închise și refacerea instalațiilor elecrice din subsoluri și din spațiile comune.”
Viorel Ilie, primarul muncipiului Moinești

În cazul sesizării prezenței gazelor, cetățenii sunt îndrumați să apeleze de urgență numărul de telefon 112 și Serviciul Voluntar de Urgență Moinești (tel. 0733.959.412).
În industria de țiței și gaze, termenul de „abandonare” se referă la închiderea definitivă a unei sonde de explorare sau producție care nu mai este profitabilă. Coloana de acces către țiției și gaze naturale este cimentată. Se folosește un sigiliu ermetic aplicat mecanic (cimentarea sondei), dar sunt folosite și dopuri de beton suplimentare. Sonda este curățată, pentru a se asigura că nu mai există urme de hidrocarburi. Astfel, gaura de sondă este inundată. Toate componentele de fier sunt tăiate până la o adâncime de 2,5 m, iar la gura sondei se folosește o placă de metal, peste care se pune beton și pământ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu