joi, 27 noiembrie 2014

Planul de acțiune pe probleme de mediu al județului a fost pus în dezbatere publică



Instrumentul principal de aplicare a politicii de mediu în județul Bacău, Planul Local de Acțiune pentru Mediu (PLAM) 2013 – 2017, a fost supus, ieri, 27 noiembrie, dezbaterii publice, înainte de a fi înaintat spre aprobare Cosiliului Județean. La dezbatere au participat reprezentanți ai uor instituții județene sau regionale, ai principalelor administrații publice din județ, ai principalilor agenți economici pentru care se monitorizează în mod deosebit managementul de mediu și ai unor organizații neguvernamentale cu activitate în domeniul protecției mediului.
„Încercăm întotdeauna, în acest Plan – au spus reprezentanții echipei care a alcătuit documentul -, să includem acele proiecte care să se poată fi realizate, să aibă o finalitate, să nu rămână doar scrise pe hârtie. Dificultatea maximă o constituie lipsa surselor de finanțare. Dar sperăm că vor intra finanțările din perioada 2014 – 2020 și că proiectele de finanțare vor fi realizate mai bine.”
Problemele generale de mediu identificate în noul PLAM al județului pentru care se prevăd acțiuni specifice sunt poluarea apelor de suprafață, calitatea și cantitatea apei potabile, pericolele generate de catastrofe, fenomene naturale și atropice, poluarea atmosferei, a solului și a apelor subterane, gestiunea deșeurilor, degradarea mediului natural și construit, urbanizarea mediului, efectele turismului și agrementului și educația ecologică.
„Ținând cont de resursele limitate disponibile pentru soluționarea tuturor problemelor de mediu, comunitățile trebuie să-și definească prioritățile și să-și planifice implementarea acestora în mod eficient pentru următorii ani. PLAM este un program al investițiilor viitoare din comunitate. Obiectivele sale trebuie să fie realiste, să poată fi atinse într-o perioadă de timp definită și cu un buget asigurat sau estimat în funcție de sursele de finanțare existente” – se arată în doument.
Planul Local de Acțiune pentru judetul Bacau își propune să utilizeze resursele existente în perspectiva accesării oportunităților sociale și economice generate de dezvoltarea durabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu