marți, 28 octombrie 2014

40 de ani de la primul zbor al avionului IAR-93 la Aerostar

Pe 31 octombrie se împlinesc 40 de ani de la primul zbor, la societatea Aerostar Bacău (IRAv Bacău, la acea vreme), a prototipului avionului IAR-93, primul aparat de zbor de luptă fabricat în România după Al Doilea Război Mondial. Zborul a durat 21 de minute și a avut loc de pe pista aerodromului din Bacău, la manșă fiind colonelul Gheorghe Stănică.
IAR-93001

Fabricarea, asamblarea şi încercările în zbor ale acestui aparat au fost posibile printr-un parteneriat între mai multe întreprinderi, institute de cercetări, Statul Major al Armatei, structuri de conducere din Ministerul Industriei Constructoare de Maşini şi Ministerul Apărării Naţionale. IRMA Băneasa (astăzi Romaero Bucureşti) a fabricat aripa, iar ICA Ghimbav Braşov suprafeţele de comandă.
Prototipul 001 în zbor
”Acest eveniment - spune preşedintele companiei Aerostar, Grigore Filip - a avut o contribuție majoră la revigorarea ansamblului industriei aeronautice române, după o întrerupere de peste trei decenii, în care fuseseră produse doar aeronave uşoare şi planoare. Aerostar marchează împlinirea a 40 de ani de la primul zbor al IAR-93 ca o companie cu numeroase programe noi de fabricație de aviație, cu o amprentă semnificativă în lanțurile de furnizare din domeniul aeronautic.”

http://ro.wikipedia.org/wiki/IAR_93 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu