sâmbătă, 6 septembrie 2014

Criza globală ține în priză profesia contabilă




·        fenomenul a impus inclusiv tema central\ a celui de al XX-lea Congres al CECCAR
·        interviu cu Daniela Vulcan, directorul general al Corpului Exper]ilor Contabili [i Contabililor Autoriza]i din România

~n perioada 12 – 13 septembrie, la Bucure[ti va avea loc cel de al XX-lea Congres al Corpului Exper]ilor Contabili [i Contabililor Autoriza]i din România (CECCAR), eveniment care va reuni reprezentan]i ai acestei importante organiza]ii profesionale din toat\ ]ara. Tema centrală a ediţiei aniversare a Congresului, „Noi dimensiuni [i provocări ale profesiei contabile: Competitivitatea, Inova]ia [i Conformitatea”, este considerat\ de organizatori provocatoare pentru „dezbateri din perspective noi asupra unor preocupări vechi şi actuale ale profesiei într-o lume globalizată”. Despre asemenea pespective [i preocup\ri am solicitat câteva considera]ii `n avanpremier\ directorului general al CECCAR, doamna Daniela Vulcan, coordonatorul [tiin]ific al evenimentului.

Ce înseamnă ast\zi, doamn\ director general,” vechi” [i ”nou” în profesia contabilă?
Înainte de toate, consider necesar să subliniez că noţiunile de „vechi” şi „nou”, în genere, impun o abordare foarte nuanţată. Nu tot ceea ce este „vechi” indică neapărat ceva negativ, după cum nu tot ceea ce reprezintă „noul” încorporează exclusiv elemente pozitive. Fireşte, şi reciproca este valabilă. Dacă restrângem analiza, aşa cum îmi solicitaţi, la profesia contabilă, trebuie să precizez apăsat că preţuim în cel mai înalt grad tradiţiile, ceea ce ne-au lăsat valoros înaintaşii, iar conceptul de „vechi”, în acest caz – ca, de altfel, în multe altele – confirmă trăinicia unor temelii pe care s-a aşezat prezentul, cu tot ceea ce are el dezirabil şi pe care construim viitorul, unul pe care ni-l dorim cât mai bun. În acelaşi timp, conotaţia negativă a „vechiului” vizează refuzul unora de a răspunde adecvat cerinţelor de astăzi şi de mâine ale unei profesii de esenţă liberală, deschisă „noului”, cu tot ceea ce are el pozitiv. Concretizând aceste nuanţări la tema apropiatului nostru Congres, se impune a observa mai ales că avem în vedere noile provocări cărora trebuie să le facă faţă profesia contabilă, iar acestea pot fi identificate, într-o formulă extrem de concentrată, în stimulentele şi riscurile pe care le prezintă caracterul reversibil al crizei globale cum ar fi, de exemplu, revenirea la recesiune, oportunităţile şi pericolele noii ere digitale, deformările grave ale mediului concurenţial, decalajul şi dezechilibrele dintre economia reală şi cea nominală, influenţa exagerată debalansată a pieţelor financiare asupra evoluţiei economice de la nivel de întreprindere până la scară planetară, ameninţările geopolitice şi geostrategice. Toate acestea impun, în cazul profesiei contabile, promovarea de metodologii trecute prin examenul practicii, respectiv o mai bună gestionare a propriilor informaţii, folosirea instrumentelor specifice profesiei pentru prevenirea şi, după caz, combaterea „bolilor” care afectează sănătatea firmelor, asimilarea şi perfecţionarea noilor tehnici şi tehnologii, a instrumentelor necesare pentru protejarea activelor strategice şi promovarea unor politici şi practici participative, mai ales prin elaborarea de raportări financiare credibile, eficiente, în special în utilizarea resurselor umane. Toate acestea vor fi încorporate în dezbaterile referitoare la cele trei elemente înscrise în tematica apropiatului Congres: Competitivitate, Inovaţie şi Conformitate.

{i contabilitatea este o profesie creativ\

Două dintre sesiunile Congresului vor aborda „Rolul creativ al profesiei contabile în viaţa unei entităţi” şi „Aşteptări şi provocări în evoluţia profesiei contabile”.  Poate fi considerată profesia contabilă creativă în contextul corsetului legislativ din domeniu şi al rigorilor de ordin matematic? Ce ar putea fi provocator în profesie?
Orice profesie poate fi creativă; cea a noastră, a contabililor, nu face excepţie. Dimpotrivă. Una dintre caracteristicile ei organice constă în creativitatea manifestată în procesul elaborării conceptelor şi a modalităţilor de acţiune. Deşi avem la dispoziţie un număr impresionant de exemple, dat fiind spaţiul alocat interviului, mă voi limita la câteva. Bunăoară, în ceea ce priveşte competitivitatea, sunt de menţionat mai ales elementele care se referă la nivel de întreprindere. Experţii contabili şi contabilii autorizaţi, în calitate de co-creatori ai valorii adăugate, contribuie la mărirea capacităţii de a se realiza, în raport cu concurenţii, produse de calitate superioară la costuri egale sau de valoare egală, precum [i la costuri inferioare, prin combinarea avantajelor comparative şi competitive. Este vorba despre identificarea şi fructificarea unor factori asemenea celor care privesc costurile, productivitatea, preţurile, strategiile, calitatea resurselor umane. În legătură cu cea de-a doua parte a întrebării, noţiunea de „provocator” în profesia noastră vizează mai ales nevoia de inovaţie, reliefată, aşa cum am mai precizat, şi în tema principală a Congresului. În această privinţă, rolul expertului contabil şi al contabilului autorizat se reflectă în special în scoaterea în evidenţă a celor mai eficiente soluţii în materie de inovare de proces (accelerarea proceselor de fabricaţie a unor produse de înaltă calitate, creşterea funcţionalităţii sistemului managerial), precum şi de inovare de produs (care permite adaptarea rapidă şi eficientă la cerinţele pieţei). Cheia de boltă o constituie spiritul întreprinzător, ca forţă motrice a dezvoltării, a unei creşteri economice sănătoase. În acest sens, menţionez că, în ajunul Congresului, se va desfăşura [i cea de-a V-a ediţie a Forumului Naţional al Practicilor Mici şi Mijlocii 2014, cu tema „Inovare şi Calitate – noi valenţe pentru PMM”.


Imaginea interna]ional\ a CECCAR - reflexul competenţei profesionale


Congresele CECCAR s-au bucurat, de fiecare dată, de interesul organiza]iilor de profil interna]ionale, reprezentate la aceste evenimente la cel mai înalt nivel. Cine sunt invitaţii din acest an la Congres?
Cum bine se ştie, la asemenea reuniuni, invitaţiile pentru colegii de peste hotare nu primesc imediat răspunsuri. Aşa că, deocamdată, avem certitudinea că vor participa André Kilesse, preşedintele Federaţiei Experţilor Contabili Europeni, Philippé Arraou, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Ordinului Experţilor Contabili din Franţa, Alexandra Chil, preşedinte adjunct al ACCA, Michal Piechocki, director al XBRL, Consiliul Director Internaţional, [i Pascal Frèrejacque, director de Operaţiuni, Centrul pentru Reforma Raportării Financiare din Banca Mondială. Invitaţii de peste hotare sunt mai numeroşi, în rândurile lor aflându-se vechi prieteni şi colaboratori ai noştri şi sunt convinsă că ne vor onora invitaţiile şi alte personalităţi de prim rang atât ale organizaţiilor internaţionale, cât şi ale celor naţionale din multe ţări. Avem – şi în această privinţă – o experienţă bogată şi, neîndoios, participarea internaţională va fi – şi la apropiatul Congres – pe măsura prestigiului, a preţuirii de care se bucură pe plan regional, continental şi mondial CECCAR, contabilii români.
Cum caracteriza]i rela]iile CECCAR cu organiza]iile internaţionale [i care este imaginea pe care organiza]ia din România o are, în prezent, pe plan interna]ional?
În parte, am răspuns la această întrebare. Întrucât aţi menţionat – la început – că este vorba despre o ediţie aniversară a Congresului Profesiei Contabile, doresc să subliniez că, preluând şi îmbogăţind tradiţiile din perioada interbelică ale CECCAR (în 1931, bunăoară, s-a desfăşurat în România Congresul Internaţional al Contabililor), preşedintele CECCAR, reperul nostru profesional şi moral, profesorul Marin Toma, a acţionat astfel încât CECCAR a fost primul organism profesional care a deschis drumul spre integrarea europeană a României. De asemenea, Corpul nostru a devenit membru al structurilor profesionale la nivel internaţional, precum şi la nivel regional. Participările româneşti la manifestările acestor forumuri, în special cele ale preşedintelui Toma, s-au caracterizat prin dinamism, imaginaţie creativă, propuneri şi recomandări înscrise la loc de seamă în documentele respectivelor reuniuni. Prin urmare, aceste relaţii sunt extrem de strânse, imaginea CECCAR pe plan internaţional constituind reflexul direct al realităţilor, al competenţei şi responsabilităţii profesionale şi etice.

O structur\ teritorial\ conceput\ creativ

Ce rol are Congresul în via]a filialelor CECCAR?
Rolul este considerabil, din toate unghiurile de vedere, din toate unghiurile de analiză. Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România are structuri teritoriale puternice, deliberative şi executive, concepute creativ tot de profesorul Marin Toma, structuri formate din profesionişti care participă activ, continuu şi coerent la activităţile specifice. Este o organizare democratică, în esenţa ei. Iar orientările, deciziile adoptate la Congres, vor reprezenta, pe fond, răspunsul dat la scară naţională, la cerinţele fiecărui profesionist contabil, aşa cum apar ele în raport cu economia reală. Este vorba despre o conexiune în ambele sensuri, care permite şi filialelor CECCAR să se implice în economia locală, ca factor generator de idei, de soluţii care împing lucrurile înainte.
La numai o săptămână de la Congres, CECCAR va sărbători Ziua Contabilului Român. Cum va fi organizată această sărbătoare?
Şi în această privin]\, avem tradi]ii care merită toat\ preţuirea noastră. În acelaşi timp, fiecare ediţie are elemente de noutate, care apar din iniţiativele locale foarte diverse, iar de data aceasta, cum aţi remarcat, Congresul îşi va pune cu putere amprenta asupra tuturor manifestărilor care vor avea loc cu prilejul Zilei Contabilului Român. În acest sens, aş menţiona că evenimentul se derulează sub egida „Directivei 34/2013 a Parlamentului European [i a Consiliului Uniunii Europene – A[teptări [i provocări în evolu]ia profesiei contabile”. Se urm\re[te, astfel îmbunătă]irea mediului de afaceri [i reducerea sarcinii globale de reglementare în special pentru IMM-uri atât la nivel na]ional, cât [i la nivelul Uniunii Europene. Tot la 21 septembrie, cu prilejul Zilei Contabilului Român, vor avea lor festivit\]i de premiere a celor mai performante societ\]i membre ale CECCAR. În concluzie, se poate aprecia, cu tot temeiul, că ne aflăm în preajma unor evenimente de o deosebită importanţă pentru toţi profesioniştii contabili din ţara noastră, cu un amplu ecou internaţional. Sunt convinsă că se va reconfirma vocaţia organizaţiei noastre profesionale de a sluji interesul public, pentru binele public, răspunsul la noile provocări caracterizându-se prin competenţă şi responsabilitate, prin creşterea capacităţii noastre de a fi tot mai competitivi, de a promova inovaţia şi conformitatea la standardele care au conferit Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România rolul şi prestigiul de care se bucură pe plan naţional, regional, continental şi mondial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu