duminică, 1 iulie 2012

Cei mai buni fasonatori mecanici s-au întrecut în judeţul Bacău


  • Concursul Naţional "Cel mai bun fasonator mecanic" a fost găzduit de Ocolul silvic Târgu Ocna; 
  • câştigătorii au reprezentat judeţele Prahova, Neamţ şi Timiş; 
  • judeţului Bacău i-a revenit locul al 12-lea
Curtea Pensiunii Montana a fost,pentru două zile,
poligonul concursului. În medalion, câştigătorii:  
Nicolae Târşoreanu (mijloc), Constantin Todosia (stânga)
 şi Ironim Perseca 
Cei mai buni fasonatori mecanici, din 22 de ocoale silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) s-au întâlnit, în judeţul Bacău, la ediţia a treia a Concursului Naţional "Cel mai bun fasonator mecanic". Gazda ediţiei din acest an a concursului a fost, la sfârşitul lunii trecute, Direcţia Silvică Bacău, prin Ocolul silvic Târgu Ocna, deoarece la ediţia de anul trecut reprezentantul judeţului s-a clasat pe unul dintre primele trei locuri ale clasamentului final. Astfel, patru dintre cele cinci probe ale întrecerii au fost organizate în cadrul natural excepţional oferit de Pensiunea Agroturistică "Montana", din Slănic Moldova. Concursul a fost câştigat, în acest an, de reprezentanţii judeţelor Prahova, Neamţ şi Timiş. Judeţului Bacău i-a revenit locul al 12-lea.

Ediţia 2012 a concursului a reunit fasonatori mecanici din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Prahova, Neamţ, Timiş, Buzău, Botoşani, Olt, Sălaj, Suceava, Bistriţa, Caraş Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Sibiu, Satu Mare şi Dâmboviţa, dar şi de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice. Ei au susţinut cinci probe de îndemânare şi de viteză - doborâtul de arbori, în parchetul de exploatare, iar în poligon schimbarea lanţului drujbei şi întoarcerea lamei, tăierea de precizie a unei secţiuni dintr-un buştean, tăierea combinată a unui buştean şi curăţatul unui buştean de crăci (contra cronometru). La final, fasonatorii cu cele mai multe puncte acumulate au fost Nicolae Târşoreanu (Ocolul silvic Slănic, Prahova, cu 1.263 de puncte), Constantin Todosia (Ocolul Poiana Teiului, Neamţ, cu 1.238 de puncte) şi Ironim Perseca (Ocolul Lunca Timişului, Timiş, cu 1.222 de puncte). Concurentul din judeţul Bacău, Nicolae Badan (Ocolul Mănăstirea Caşin) a ocupat locul al 12-lea, cu 993 de puncte.
"Ideea concursului - ne-a declarat inginerul Septimiu Muntean, care mai bine de 20 de ani a fost responsabil cu activitatea de protecţia muncii în RNP - mi-a venit în urmă cu mai mulţi ani, dar ea s-a materializat abia acum trei ani. L-am iniţiat pentru că această categorie de lucrători au un aport substanţial la veniturile Regiei. Ei sunt cei care lucrează în pădure, cei care doboară arborii, cei care lucrează în cele mai grele condiţii. Concursul este, de-acum, prins şi în Contractul Colectiv de Muncă şi credem că este cea mai importantă formă de prefecţionare profesională a fasonatorilor. Sperăm ca de la anul ei să participe şi la competiţiile internaţionale". De altfel, concursurile au loc numai după regulamentul internaţional al fasonatorilor.
Inginerul Gheorghe Popa, şeful Serviciului Protecţia Muncii de la Direcţia Silvică Bacău a fost, practic, gazda acestui concurs. "Direcţia Silvică Bacău - am aflat de la gazda noastră - are 82 de fasonatori mecanici, un lot important între celelalte categorii de salariaţi. Pînă la faza naţională a concursului, au avut loc fazele intermediare ale întrecerii, la nivel de ocol silvic (în judeţul Bacău sunt 14 ocoale), apoi faza pe judeţ, la care am avut 14 participanţi".
Concursul din acest an a fost sponsorizat de companiile Husqvarna, Stihl şi Makita, producători de motofierăstraie. Toţi concurenţii au fost, astfel, premiaţi cu câte un motoferăstrău, iar ocupanţii primelor trei locuri chiar cu câte două până la patru drujbe. Primii trei clasaţi au avut parte, însă, şi de premii în bani (cinci salarii de fasonator pentru locul întâi, patru pentru locul al doilea şi trei pentru locul al treilea), practic de la 3.000 la 5.000 de lei. "Foarte important a fost că nici unul dintre cei 22 de concurenţi nu a abandonat întrecerea, pe care au terminat-o în condiţii onorabile - a spus, la final, dr. ing. Ion Machedon, şeful Serviciului Resurse Umane al RNP. Ei au fost monitorizaţi de o echipă de arbitri internaţionali. Sperăm să ne vedem în aceeaşi formulă, ba chiar într-un număr şi mai mare, şi la ediţiile următoare, pentru a avea o continuitate a acestei acţiuni importante".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu