marți, 3 iulie 2012

Acţionarul majoritar reia proiectul modernizării Rafo


  • proiectul a primit susţinerea Guvernului şi a unei bănci comerciale; 
  • acesta presupune accesarea unui credit de 330 de milioane de euro, iar lucrările ar putea începe în maxim trei luni
Acţionarul majoritar al companiei Rafo Oneşti, societatea Petrochemical Holding, a hotărât, după o serie de discuţii care au avut loc în săptămâna 18 - 22 iunie, la Viena, cu administraţia rafinăriei, cu reprezentanţii unei bănci comerciale şi cu grupul de experţi care au analizat situaţia Rafo, că va susţine aplicarea proiectului de modernizare şi de repornire a instalaţiilor rafinăriei. Acelaşi grup a prezentat, în săptămâna 25 - 29 iunie, oficialilor Guvernului României proiectul "Rafo" revizuit, cumulat cu angajarea acţionarului şi a reprezentanţilor băncii de a susţine aplicarea acestui proiect. Şi reprezentanţii Guvernului s-au angajat să susţină proiectul, care va aduce multe avantaje economice şi sociale pentru zona Oneşti, pentru judeţul Bacău şi chiar la nivelul României. Tehnic, lucrările de anvergură din proiect vor începe în maximum trei luni, odată cu accesarea liniei de finanţare.
Hotărârea reluării proiectului de modernizare şi de repornire a instalaţiilor urmează să fie aprobate şi de Adunarea Generală a Acţioinarilor (AGA) de la Rafo, de la începutul lunii august. Consilierul de imagine al rafinăriei, Ion Marian, spune că proiectul are premisele asigurate pentru dezvoltare, iar forţa de muncă, după aplicarea unor restricţii salariale timp de două luni, va avea în continuare asigurate locurile de muncă. "După AGA din luna aprilie 2012 - a precizat Ion Marian -, foarte mulţi factori interni şi externi s-au grăbit să prezică, definitiv şi irevocabil, falimentul total al societăţii, dispariţia ei prin valorificarea activelor ca fier vechi, intrarea celor 1.000 de salariaţi în şomaj. În mod categoric, hotărârile adoptate prin decizia acţionarului majoritar păreau, la acel moment, aproape imposibil de a mai fi schimbate. Totuşi, prin perseverenţa preşedintelui Consiliului de Administraţie şi a directorilor executivi, sustinuţi de organizaţia de sindicat, s-a reuşit contrariul".
Astfel, s-a evitat falimentul societăţii, după şase ani de reorganizare, s-a reuşit să se aducă şi să se menţină societatea fără datorii bugetare, comerciale şi de salarizare a personalului, s-au menţinut active ori în conservare instalaţiile care fac parte din proiectul de modernizare şi s-au investit, până acum, din proiectul de modernizare-investiţii, aproximativ 50 de milioane de euro.
De asemenea, după două luni în care s-a revizuit întregul proiect de modernizare-investiţii s-a reuşit să fie convinsă o instituţie financiară externă să asigure finanţarea proiectului. La fel, a fost convins acţionarul majoritar de viabilitatea proiectului, acesta fiind singura variantă ca, după repornirea instalaţiilor, să-şi să recupereze resursele financiare investite pentru continuarea activităţii societăţii din Oneşti, care ajung la peste 500 de milioane de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu