vineri, 22 iunie 2012

Statul continuă să trateze cu idiferenţă agricultura


  • susţin fermierii înscrişi în LAPAR
Daniel Constantin şi Laurenţiu Baciu par situaţi
pe poziţii diferite în problemele agriculturii
"Instituţiile statului tratează cu indiferenţă toate problemele agriculturii româneşti" - a fost concluzia reuniunii de lucru pe care reprezentanţii conducerii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) şi ai fermierilor din alte asociaţii profesionale au avut-o cu cei ai Ministerului Agriculturii, la mijlocul acestei săptămâni. Joi, 21 iunie, la iniţiativa LAPAR a avut loc şi o întâlnire între reprezentanţii organizaţiilor profesionale şi interprofesionale din cultura vegetală, pomicultură, viticultură, legumicultură, zootehnie, industria laptelui şi  procesatori.

"În cadrul acestei întâlniri - ne-a informat preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu - s-a făcut o evaluare a nivelului de percepţie şi de rezolvare a tuturor problemelor ridicate de reprezentanţii asociaţiilor profesionale la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Pădurilor. Din discuţiile purtate în acest cadru a reieşit că instituţiile statului tratează cu indiferenţă toate problemele care sunt în acest domeniu de activitate. Astfel, cei prezenţi, au hotărît intensificarea dialogului cu oficialităţile statului, dar şi participarea în masă a tuturor organizaţiilor la proteste, până la soluţionarea problemelor grave, care sunt acum gestionate de agricultură".
Consiliul Director al LAPAR s-a întâlnit şi la sfârşitul săptămânii trecute, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi cu alţi oficiali ai acestei instituţii. Cele două părţi au avut discuţii aprinse pe teme care erau deja cunoscute celor din minister, după mai multe adrese trimise de LAPAR, dar la care agricultorii au primit răspunsuri care i-au nemulţumit.
Fermierii aşteaptă, în continuare, răspunsuri asupra PNDC (plăţile naţionale directe complementare) pentru anul 2011 şi a aducerii plăţilor la nivelul aprobat de UE, dar şi a plăţilor pe unitatea de suprafaţă agricolă (SAPS) în anul 2012. Alte subiecte aprinse de discuţii au fost cele referitoare la situaţia dosarului OMG (organismele modificate genetic), a irigaţiilor, a motorinei folosite în agricultură. Un subiect fierbinte rămâne, în continuare, vânzarea terenurilor agricole către străini şi susţinerea cu prioritate a capitalului românesc. Fermierii mai vor lămuriri cu privire la rambursarea TVA, care se face cu dificultate, la impozitul pe arendă şi impozitul pe subvenţii, dar şi la dificultatea realizării documentaţiei privind înscrierile suprafeţelor în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură.
"Aceste ezitări şi întâzieri - ne declara, recent, Daniel Ciobanu, vicepreşedinte al LAPAR şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene a producătorilor Agricoli Bacău - ne aduc creşterea cheltuielilor cu 25 - 30 la sută, adică circa 900 de lei pe hectar, pe care nu ştim dacă avem şanse să-i recuperăm de undeva. Noi ar trebui să creştem preţurile, dar aceasta este în funcţie de piaţă, nu de problemele noastre."
Fermierii au cerut răspunsuri clare, la termene foarte precise, şi au ameninţat că altfel vor începe proteste de stradă de amploare şi vor boicota alegerile parlamentare din toamnă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu