marți, 19 iunie 2012

Fermierii se simt trataţi cu flit la Ministerul Agriculturii


  • conducerea LAPAR crede că protestele de stradă sunt iminente

Fermierii şi-au afişat la vedere opţiunile
şi la recenta Conferinţă naţională a LAPAR
Consiliul Director al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi cu alţi oficiali ai acestei instituţii. Cele două părţi au avut discuţii aprinse pe teme care erau deja cunoscute celor din minister, după mai multe adrese trimise de LAPAR, dar la care agricultorii au primit răspunsuri care i-au nemulţumit. De această dată, fermierii au cerut răspunsuri clare, la termene foarte precise, şi au ameninţat că altfel vor începe proteste de stradă de amploare şi vor boicota alegerile parlamentare din toamnă

Într-un comunicat de presă, semnat de preşedintele LAPAR, băcăuanul Laurenţiu Baciu, se arată că întâlnirea a fost "o şedinţă de lucru ad-hoc", la care au fost întâmpinaţi brutal de bodyguarzii ministerului. Cu toate acestea, tonul comunicatului este unul hazliu: "Încă de la sosirea delegaţiei LAPAR, la minister era o atmosferă de sărbătoare. Două hostess-uri îmbrăcate în negru, cu bocanci în picioare, i-au întâmpinat cu mare bucurie pe reprezentanţii LAPAR, dar şi cu o mare stăruinţă de a-i conduce spre poarta de ieşire. După multe declaraţii de simpatie, între cele două părţia început, în sfârşit, dialogul, iar domnul ministru Daniel Constantin a ţinut cu tot dinadinsul să ne arate grija deosebită pe care o are faţă de agricultură şi agricultorii români, promiţând că în cel mai scurt timp va găsi soluţii pentru rezolvarea tuturor problemelor apărute peste noapte în agricultură. Aşa că, delegaţia LAPAR, cuprinsă de emoţie, a plecat liniştită spre casă, cu gândul că cineva veghează la liniştea businessului lor".

Nemulţumiţi de tratamentul din partea oficialilor statului

Evident, lucrurile au stat cu totul altfel. Fermierii au rămas nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi de oficialii statului şi au declarat că nu au nicio speranţă că situaţia se va îndrepta. Ei aşteaptă, în continuare, răspunsuri asupra PNDC (plăţile naţionale directe complementare) pentru anul 2011 şi a aducerii plăţilor la nivelul aprobat de UE, dar şi a plăţilor pe unitatea de suprafaţă agricolă (SAPS) în anul 2012. Alte subiecte aprinse de discuţii au fost cele referitoare la situaţia dosarului OMG (organismele modificate genetic), a irigaţiilor, a motorinei folosite în agricultură. Un subiect fierbinte rămâne, în continuare, vânzarea terenurilor agricole către străini şi susţinerea cu prioritate a capitalului românesc. Fermierii mai vor lămuriri cu privire la rambursarea TVA, care se face cu dificultate, la impozitul pe arendă şi impozitul pe subvenţii, dar şi la dificultatea realizării documentaţiei privind înscrierile suprafeţelor în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură.

Ministrul stă retras în Turnul de fildeş

Cu puţin timp în urmă, vicepreşedintele LAPAR, Daniel Ciobanu, care este şi preşedintele Asociaţiei Judeţene a Producătorilor Agricoli Bacău, ne declara că cei din minister nu au nicio intenţie să corecteze ceea ce ştiau că trebuie făcut. "Am avut mai multe discuţii cu ministrul Constantin - a spus Daniel Ciobanu -, dar acesta ne-a pasat unor secretari de stat. Ministrul stă, parcă, într-un turn de fildeş şi dă numai instrucţiuni subalternilor. Nu-l vedem să treacă la acţiune. Ba, ne reproşează că nu am cerut aceleaşi lucruri şi miniştrilor anteriori, deşi noi punem cam aceleaşi probleme de câţiva ani. În lista noastră de revendicări sunt unele puncte pentru care nu e nevoie de bani, ci numai de corectarea unor acte normative şi măsuri deja luate." Fermierii au observat că cei din minister şi-au schimbat poziţia faţă de cereile lor. Dacă la început le dădeau dreptate, acum se tot consultă şi nu iau nicio măsură. "Aceste ezitări şi întâzieri - a mai spus Daniel Ciobanu - ne aduc creşterea cheltuielilor cu 25 - 30 la sută, adică circa 900 de lei pe hectar, pe care nu ştim dacă avem şanse să-i recuperăm de undeva. Noi ar trebui să creştem preţurile, dar aceasta este în funcţie de piaţă, nu de problemele noastre."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu