marți, 26 iunie 2012

Consiliere antreprenorială pentru 1.000 de şomeri din mediul rural


  • Judeţul Bacău intră în sfera de interes a aplicanţilor unui proiect cu fonduri europene pentru dezvoltarea durabilă în comunităţile rurale
Lansarea proiectului în Bacău a reunit 
primari, consilieri locali, întreprinzători şi ziarişti
Creşterea gradului de informare şi conştientizare a peste 500 de persoane în ceea ce priveşte necesitatea dezvoltării durabile a comunităţii rurale, facilitarea accesului la ocupare în domenii non-agricole pentru 500 de persoane, creşterea gradului de ocupare din Regiunea Nord-Est prin angajarea a 21 de persoane, creşterea oportunităţilor de ocupare a 500 de oameni şi asigurarea sustenabilităţii rurale prin înfiinţarea a 30 de noi afaceri în domenii non-agricole sunt obiectivele proiectuilui "Dezvoltare durabilă în comunităţi rurale", lansat astăzi, 26 iunie, în Bacău.

Administratorul proiectului este societatea Romair Consulting Bucureşti, care beneficiază pentru aceasta de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane împreună cu partenerii ei, Fundaţia Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie, filiala Satu Mare, şi Fundaţia Culturală Qvo Vadis.
La evenimentul de lansare au venit primari ai unor comune din judeţul Bacău, reprezentanţi ai unor consilii locale şi societăţi comerciale din mediul rural, dar şi ziarişti. "Proiectul - a spus managerul acestuia, Ioana Boeru - este lansat în toate judeţele Regiunii Nord-Est. Durata aplicării lui este de 20 de luni, perioadă care a început deja la 1 mai".
Aplicanţii spun că se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii resurselor umane din comunităţi rurale din Regiunea Nord-Est, prin atragere şi integrare pe piaţa muncii în activităţi non-agricole şi prin educaţie, consiliere şi asistenţă antreprenorială a şomerilor, a persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi a persoanelor ocupate în agricultura de subzistenţă. "Practic, proiectul nostru - a precizat responsabilul de aplicare a lui, Hanelore Bening - urmăreşte conştientizarea de către grupul ţintă a trei concepte cheie şi a implicaţiilor acestora asupra comunităţilor din care fac parte: cultura antreprenorială, iniţierea în activităţi economice cu profil non-agricol şi dezvoltarea durabilă".
Dintre cele 1.000 de persoane care vor constitui grupul ţintă al proiectului, oameni fără loc de muncă din mediul rural, 750 vor fi şomeri (100 de şomeri de lungă durată, 100 de şomeri tineri şi 150 de persoane în căutarea unui loc de muncă), precum şi 250 de persoane ocupate în agricultura de subzistenţă.
Un grup de tehnicieni ai aplicanţilor proiectului vor lua la rând cele mai vulnerabile localităţi ale judeţelor Regiunii Nord-Est şi vor identifica zonele în care vor fi deschise activităţile înscrise în acest proiect. Responsabilul financiar al proiectului, Bogdan Boeru, spune că asemenea zone au fost, deja, identificate, judeţele Botoşani, Bacău, Neamţ şi Suceava fiind primele pe listă. Orice apel din partea consiliilor locale, al unor societăţi comerciale, al unor întreprinzători locali etc. vor fi bine venite pentru fixarea centrelor de desfăşurare a activităţilor din proiect. Indicatorii de succes ai proiectului sunt 1.000 de persoane informate privind posibilităţile de pe piaţa muncii, 300 de participanţi la seminariile interactive, 150 de persoane certificate în antreprenoriat, 30 de noi afaceri începute şi 21 de persoane angajate, dintre care 11 femei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu