sâmbătă, 18 februarie 2012

Veniturile din arendă ale agricultorilor se impozitează

  • sumele datorate sunt reţinute de arendaş şi virate la bugetul statului
Proprietarii de terenuri agricole date în arendă vor plăti, din 2012, impozit pe veniturile obţinute din aceasta. Codul Fiscal (CF) a fost modificat la sfârşitul anului trecut şi reglementează şi veniturile din arendă. "Aceste venituri - spune directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bacău, Mircea Muntean - vor fi stabilite cu ocazia încheierii contractelor sau prin acte adiţionale la contracte şi înregistrate la Fisc. Pe baza veniturilor, se va stabili suma de plată ca impozit. Se vor aplica unele reduceri la unele cheltuieli, dar alte cheltuieli vor fi majorate. Acestea trebuie să reflecteze adevăratele consumuri realizate de contribuabil. Impozitul va fi reţinut prin stopaj la sursă, respectiv cel care a dat terenul în arendă nu va mai veni să depună banii la Fisc, ci arendaşul va face plata, va reţine impozitul şi îl va vira la bugetul statului." Instituţia băcăuană a făcut o prezentare punctuală a principalelor probleme legate de acest subiect: înregistrarea contractelor de arendă, calcularea veniturilor şi plata impozitului.

Înregistrarea contractelor de arendă şi orice modificare la aceste contracte este obligatoriu să se facă la organele fiscale unde sunt înregistraţi contribuabilii, persoanele fizice, care dau în arendă bunuri agricole, în termen de 15 zile de la încheiere (modificare CF art. 81 al. 2). Până acum, contractele de arendă se înregistrau numai la consiliul local unde era situat bunul agricol dat în arendă.

Care este modalitatea de calculare a veniturilor obţinute din arendă şi a impozitului:
- veniturile obţinute de persoanle fizice care dau în arendă bunuri agricole se calculează pe baza raportului juridic sau a contractului de arendă încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani sau echivalentul în lei a produselor în natură primite;
- în cazul în care drept plată de arendă se primesc produse, echivalentul în lei se calculează pe baza preţurilor medii la aceste produse, care sunt stabilite în fiecare an fiscal prin Hotărâre a Consiliului Judeţean;
- venitul net asupra căruia se calculează impozitul de plată se calculează prin deducerea din venitul brut a unei cote de 25%. La acest venit net se aplică şi cota de impozit de 16%.

Cum se plăteşte impozitul pentru veniturile realizate din arendarea bunurilor agricole (art. 62, al (2), pct. (2+1-2+3):
- începând cu anul fiscal 2012, pentru veniturile din arendă sunt două modalităţi de calculare şi de plată a impozitului, respectiv prin reţinere la sursă şi în sistem real pe baza contabilităţii în partidă simplă.

Cum se procedează pentru contractele de arendă aflate în derulare la 1 ianuarie 2012 (art. 94, al 14):
- Veniturile din arendă realizate de persoanele fizice în anul fiscal 2011 se declară de către contribuabilii persoane fizice care au încasat aceste venituri în formularul 200 - Declaraţie privind veniturile realizate din România în anul 2011, până la data de 25 mai 2012. Declaratia se depune la organul fiscal unde este înregistrată persoana fizică. Impozitul se va plăti în baza Deciziei de impunere care va fi comunicată de organele fiscale;
- Pentru  contractele de arendă aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2012, contribuabilii sunt obligaţi SĂ NOTIFICE ÎN SCRIS, printr-un ACT ADIŢIONAL la contract, asupra modalităţii de impunere înainte de data efectuării primei plăţi. Acest adocument (notificarea), se înregistrează la organul fiscal unde este înregistrată persoana fizică realizatoare de venituri din arendă, în termen de 15 zile de la întocmirea documentului.
Finanţiştii au porecizat că baza legală a noilor măsuri este compusă din Codul de procedură civilă (la art.1.836 - 1.850 referitor la arendă), 
Legea nr. 571 din 2003 (Codul Fiscal - art. 61, al.2; art. 81). Legea nr. 16 din 2004 privind arenda este abrogată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu