marți, 22 februarie 2011

S-a actualizat Ghidul Solicitantului pentru Măsura 123 a PNDR

Produsele traditionale sunt cautate pe piata (Foto: Petru DONE)
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a publicat versiunea actualizată a Ghidului Solicitantului pentru Măsura 123 a Programului National de Deazvoltare Rurala (PNDR) - "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere".
Sesiunea pentru depunerea de proiecte la această Măsură are loc în perioada 1 - 31 martie. "Pentru a se evita dezangajarea de fonduri, în momentul depunerii proiectelor de finanţare nerambursabilă - spune directorul Oficiului Bacău al APDRP, Codrina Pascaru -, solicitanţilor de fonduri le vor fi cerute documente care să ateste capacitatea şi sursele de cofinanţare încă de la depunerea cererii de finanţare. Aceasta este o noutate în ghid. De asemenea, în etapa de verificare a eligibilităţii proiectelor depuse a fost introdus un punct de verificare a situaţiilor în care solicitanţii creează condiţii artificiale pentru obţinerea finanţării de la APDRP, depăşind, astfel, intensitatea sprijinului (cofinanţării)".
O altă modificare a Ghidului Solicitantului constă în mărirea punctajelor la criteriile de selecţie pentru sectoarele prioritare şi formele asociative care vor depune cereri de finanţare nerambursabilă. "Ca o consecinţă - a precizat Codrina Pascaru -, au fost micşorate punctajele pentru procesarea materiei prime sau a produselor ecologice, punându-se accent pe dezvoltarea de capacităţii de procesare în cadrul căreia sectoarele prioritare vor avea întâietate la punctare".
În cazul activităţilor de depozitare, capacitatea pentru care se cere finanţarea trebuie să fie mai mare decât capacitatea de producţie a exploataţiei agricole a solicitantului (cantitate materie primă din producţie proprie) pentru a se asigura demarcarea între activitatea de depozitare din cadrul Măsurii 123 şi cea din cadrul Măsurii 121 - "Modernizarea exploataţiilor agricole". Activitatea de depozitare din cadrul Creşterii valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (Măsura 123) prevede şi operaţiuni către terţi prin asigurarea managementului de depozitare. Tot de acum, potenţialii beneficiari au acces şi la Fişele de verificare a cererilor de finanţare precum şi la Manualul de proceduri de evaluare şi selectare a Cererii de Finanţare pentru Măsura 123. Astfel, toţi cei interesaţi vor putea urmări mult mai uşor şi în condiţii de totală transparenţă modul în care proiectul este verificat şi evaluat de către APDRP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu