marți, 22 februarie 2011

Regiunea Nord-Est: Fonduri aproape duble contractate în Programul Regio

Ambulatoriul Spitalului Moinesti a fost dotat cu fonduri
REGIO (Foto: Petru DONE)
Regiunea Nord-Est ocupa, la sfârşitul lunii ianuarie, locul al treilea în România după gradul de utilizare a fondurilor solicitate prin proiectele depuse în Programul Operaţional Regional - Regio, de 155,5%, faţă de Regiunea Vest, cu 185,2% şi Regiunea Bucureşti-Ilfov, cu 156,1%. Dar, regiunea are alocată, din Fondul European de Dezvoltare Regională şi de la bugetul de stat, cea mai mare valoare a fondurilor, de aproape trei miliarde de lei.

În Regiunea Nord-Est există şi cele mai multe proiecte depuse pentru finanţare din acest program, 1.179, cu cea mai mare valoare solicitată, de peste 5,22 de miliarde de lei. Dintre acestea, au fost respinse 366 de proiecte, cu o valoare de 573 de milioane de lei, dar s-au încheiat contracte pentru 194 de proiecte, cu o valoare de 2,15 miliarde de lei (care menţine regiunea pe primul loc în ţară). Gradul de utilizare după mărimea fondurilor solicitate este superior mediei pe ţară, care a ajuns la 148,2% la finele lunii ianuarie.
Gradul de utilizare cel mai ridicat, în regiune, îl au proiectele depuse pe Axa 3 - Infrastructura socială, la Domeniul Major de Intervenţie 3.4 Infrastructura educaţională, de 271,4%, cu 16 proiecte în valoare de 204 milioane de lei. Urmează Axa 2 a programului (Infrastructura rutieră), cu un grad de urilizare de 260,4%, unde 25 de proiecte contractate au o valoare de 758 de milioane de lei. Solicitări mari au fost pe majoritatea axelor programului, care au adus gradul de utilizare la cote peste cele prevăzute iniţial. Astfel, la Axa 5 - Turism, pentru domeniul "Patrimoniu cultural", gradul de urilizare a ajuns la 210%, cu o valoare contractată de 149 de milioane de lei, pe Axa 4 - Mediul de afaceri, la domeniul "Microîntreprinderi" gradul de solicitare este de 194,2%, iar valoarea contractată de aproape 19 milioane de lei. Cu 173,4% apare în statistici domeniul "Centre urbane", din Axa 1 - Dezvoltare urbană, cu o valoare contractată de 290 de milioane de euro, iar cu 171% apare domeniul "Cazare şi agrement turistic", din Axa 5, cu 147 de milioane de lei contractate. Pe domeniul "Infrastructura de sănătate", din Axa 3, s-a ajuns la 155,6%, cu şapte proiecte în valoare de 72 de milioane de lei.
Nu s-a solicitat nici un leu din fondul alocat programului pe domeniul "Situri industriale", pe Axa 4, pentru că nici un astfel de perimetru nu mai este în proprietate publică, iar pe domeniul "Promovarea turismului", Axa 5, s-a ajuns la numai 48% grad de utilizare, din 12 contracte pentru o valoare totală de 8,8 milioane de lei (proiectele sunt gestionate, la nivel naţional, de organismul intermediar organizat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului). Sub 70% grad de utilizare au rămas şi domeniile "Poli de creştere" şi "Poli de dezvoltare", din Axa 1, iar domeniul "Echipamente pentru situaţii de urgenţă", din Axa 3, este aproape de 100%.
Gradul de utilizare reprezintă valoarea solicitată a proiectelor aflate în curs de evaluare şi contractate, raportat la valoarea alocărilor financiare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu