sâmbătă, 26 februarie 2011

Anul a debutat cu majorarea restanţelor bancare, dar şi a economiilor

Restanţele băcăuanilor la creditele bancare au crescut din nou în luna ianuarie şi au ajuns la peste 275 de milioane de lei, dar au crescut şi economiile acestora, precum şi volumul creditelor. Trendul crescător al restanţelor fusese întrerupt în luna noiembrie, după ce părea să devină un fenomen general şi fără oprire, iar în octombrie a atins cel mai mare nivel, de aproape trei miliarde de lei. Din septembrie, datoriile în bănci s-au accentuat, dar, practic, restanţele au crescut continuu de la începutul anului trecut şi au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii doi ani şi jumătate. Volumul economiilor bancare în lei şi în valută a ajuns la ceva mai mult de şase miliarde de lei, în timp ce al creditelor a crescut şi el pînă la peste 3,65 de miliarde - aşa cum rezultă din situaţia făcută publică de Banca Naţională a României.

Băcăuanii au solicitat băncilor credite în lei de peste 1,74 de miliarde, iar în valută la echivalentul a 1,90 de miliarde de lei. În schimb, disponibilităţile la vedere, depozitele pe termen şi depozitele rambursabile după notificare şi altele sînt în valoare de peste şase miliarde de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie în lei, fie în valută, este cel al creditelor curente, aflate în preluare sau rambursare. Creditele restante rămîn, în continuare, mai mici decît economiile, dar de peste 275 de milioane de lei, de 7,30 de ori mai mari decît cele din luna octombrie 2008 (adică faţă de începutul crizei economice), cînd au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înţeles că rezidenţii au cel mai mare volum de credite, aproape două miliarde de lei, pe cînd nerezidenţii abia ating 1,20 de milioane de lei.
Problema cea mare rămîn, în continuare, şi pe piaţa băcăuană, creditele pentru consum ale populaţiei, care sînt cele mai mari, de aproape 530 de milioane de lei în ambele tipuri de valută, în timp ce pentru locuinţe s-au cerut numai 340 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri aproape 8,78 de milioane (dar dublu faţă de iunie). Cel mai mare volum de credite apare, însă, în contul agenţilor economici, adică aproape peste un miliard de lei, în lei sau valute.
La capitolul disponibilităţi, putem vorbi de economii importante şi în cazul firmelor şi al instituţiilor. Acestea aveau în cont depozite în valoare de 73 de milioane de lei, în creştere faţă de luna decembrie. Dar, populaţia deţine ponderea, ca de obicei, la sfîrşitul lunii ianuarie suma fiind de peste 618 milioane de lei (în scădere). Trendul acestei pieţe a fost unul diferit în decembrie, după ce criza financiară şi economică s-a copt bine şi la noi. Recomandările făcute au fost în favoarea economiilor, dar au reapărut şi în favoarea creditelor.
La nivel naţional, restanţele la credite ale populaţiei şi firmelor a crescut în ianuarie cu 3,6%, comparativ cu luna anterioară, şi cu 81,9% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Valoarea restanţelor a ajuns, astfel, la 16,75 de miliarde de lei, reprezentînd 8% din totalul creditelor.
Soldul creditelor populaţiei şi agenţilor economici a fost de 209,37 de miliarde de lei, faţă de 210,85 de miliarde în luna decembrie 2010 şi 200,48 de miliarde în ianuarie 2010. Soldul restanţelor la creditele în moneda naţională era de 7,80 de miliarde de lei la finele lunii ianuarie, reprezentînd 10,13% din valoarea împrumuturilor în lei, iar restanţele la creditele în valută au fost de 8,94 de miliarde de lei, adică 6,75% din totalul împrumuturilor acordate în monedă străină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu