luni, 3 ianuarie 2011

Estonia a intrat in zona euro

Bacauanii care vor ajunge de acum in Estonia vor avea nevoie de euro. Estonia a adoptat, de la 1 ianuarie, moneda euro si a pus in circulatie 85 de milioane de monede euro care au gravata harta Estoniei, precum si 12 milioane de bancnote. Moneda nationala, coroana, va fi retrasa de pe piata in decurs de doua saptamini.
Zona euro are 17 tari din Uniunea Europeana, care au adoptat euro ca moneda unica. Cele 17 tari membre sint Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia. Pe linga acestea, patru "microstate", prin acordurile monetare incheiate cu vecinii lor, sint si ele atasate la zona euro: Andorra, Monaco, San Marino si Vatican. Nu au adoptat moneda partea truca a republicii Cipru, Noua Caledonie si Polinezia franceza, comuna Busingen - o enclava germana pe teritoriul Elvetiei, regiunea Campione d'Italia - de asemenea, o enclava italiana pe teritoriul Eletiei si coloniile olandeze Aruba si Antile.
Zona a fost creata in 1999. Trei tari din Uniunea Europeana nu au fost de acord cu introducerea acestei monede: Danemarca, Regatul Unit si Suedia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu