joi, 11 noiembrie 2010

Omul care a dat numele unui cartier bacauan a trecut in Vesnicie

Foto: Petru DONE
Tache Pavel, omul care a dat numele unui cartier din Bacau, Cartierul Tache, a trecut, discret, in vesnicie. Modest, cu mare bun simt, Tache Pavel nu uita, de cite ori avea ocazia, sa se recomande chiar asa, ca omul care avusese cindva celebrul restaurant din zona pe care unii o numesc, mai nou, "Narcisa", dar pe care cei mai multi o numeau "la Tache". Era un fel de carte de identitate a sa, inconfundabila, de necontestat.
Trecuse de 80 de ani, dar era lucid, desi mai multe suferinte il afectau vizibil. Daca, insa, il provocai sa-ti vorbeasca despre "crisma" lui, care a functionat acum circa 40 de ani, ochii i se aprindeau si parca renastea. De circiumioara isi mai amintesc, acum, numai cei trecuti de a doua tinerete, dar de Cartierul Tache stiu multi. Scriam, destul de recent, despre Pavel Tache ca a fost omul care a facut comert dupa reguli capitaliste in chiar miezul erei socialiste, iar el credea ca viata i-a fost supusa destinului, insa tot oamenii au avut un rol hotaritor atunci cind credea ca l-a prins pe Dumnezeu de un picior. "Era moda mandatarilor pe atunci - spunea Pavel Tache. Luasem circiuma si faceam negustorie cum stiam eu ca e mai bine. Aveam de toate la raft si, mai ales, ceea ce prin alte parti se gasea mai greu. Tot Bacaul venea la Tache, dar mai ales unii dintre cei mai mari la vremea aceea. Ii serveam cum scrie la carte, iar ei ma laudau, dar ma si luau la ochi".
Acum a schimbat definitiv "cartierul", pentru o lume pe care ne place sa credem ca este numai a celor drepti. Nici acolo, sus, insa, nu cred ca va uita sa aminteasca oricui ca el este celebrul Tache, din Bacau, omul care a dat nume unui cartier real.
Dumnezeu sa-l odihneasca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu