joi, 11 noiembrie 2010

"Invingatorii crizei" au fost premiati de Camera de Comert

Dragos si Aurel Paval au primit "Meritul comercial"
• mediul de afaceri a asistat la cea de a XVII-a editie a Topului judetean al firmelor 2009

Sarbatoarea anuala a mediului de afaceri bacauan a fost marcata, in acest an, miercuri, 10 noiembrie, prin organizarea Topului Judetean al Firmelor 2009, care, ajuns la cea de a XVII-a editie, a stat sub semnul aniversarii a 20 de ani de la reinfiintarea Camerei de Comert si Industrie Bacau si a 145 de ani de la infiintarea acestei asociatii. Peste 300 de firme nominalizate in Top si invitatii acestora la festivitatea de decernare a trofeelor si diplomelor pentru rezultatele economico-financiare ale anului 2009 (reprezentanti ai autoritatilor locale, ai unor institutii descentralizate, ai altor societati comerciale din judet si ai presei) s-au reunit, pentru acest eveniment, la Central Plaza din Bacau.

Mesajul cu care a fost deschisa reuniunea de miercuri de la Central Plaza de organizatorii Topului, Camera de Comert si Industrie Bacau, a fost "Cine sint invingatorii crizei?", pentru ca activitatea economica din judetului Bacau a fost si ea incercata serios de criza economica mondiala. "In anul 2009 - a spus presedintele Camerei, Doru Simovici -, cifra de afaceri a judetului s-a redus cu 23% fata de anul 2008, cu aproximativ un miliard de euro, profitul a inregistrat valori cu 11% mai mici fata de anul 2008 si peste 15.000 de salariati au ramas fara un loc de munca. Insa, in virtutea acestor aspecte pesimiste, criza economica a avut si un efect pozitiv: asanarea si ajustarea mediului de afaceri. Cei care au continuat sa produca la nivelul standardelor de calitate au fost firmele care au prevazut momentele dificile si si-au constituit rezerve de capital financiar si uman, managerii care au anticipat evolutiile pietelor si au «sustinut» economia bacauana in anul 2009".

Plachete aniversare, diplome si distinctii

Evenimentele aniversare ale Camerei de Comert au dat prilejul organizatorilor Topului sa invite, la acest eveniment, pe toti prefectii, presedintii Consiliului Judetean si primarii pe care i-a avut Bacaul in ultimii 20 de ani, pentru a le inmina "Placheta aniversara 20 de ani". Dintre prefecti i-am vazut, in sala, pe Dumitru Bontas, Claudiu {erban si pe actualul prefect, Constantin Scripat. Placheta aniversara a fost inminata si decanului de virsta al salariatilor Camerei de Comert, Ion Poenaru, cel care in 1949 a predat documentele Camerei, cind activitatea acesteia a fost intrerupta, si lui Raducan Ion, presedintele onorific al Federatiei Patronale Bacau. Aceeasi placheta a fost inminata si presedintilor patronatelor din judet, care sint organizate sub umbrela Camerei de Comert, sefilor insitutiilor cu profil economic-financiar si ai altor institutii descentralizate. Organizatorii au inminat, insa, si o diploma de onoare unei personalitati a mediului de afaceri bacauan, pentru rezultatele remarcabile obtinute si pentru contributia la dezvoltarea acestui mediu - Petru Placinta. Din acest an, a fost, insa, instituita o noua distinctie a Camerei de Comert, "Meritul comercial", pe care in acest an l-au primit fratii Dragos si Adrian Paval, de la Dedeman.


Clasamente din 170 de domenii de activitate

Clasamentele din Top ilustreaza 170 de domenii de activitate, grupate in 11 sectiuni. Au fost premiate, din fiecare domeniu, primele trei clasate. Sectoarele de activitate sint agricultura, industriile alimentara, extractiva si prelucratoare, industria lemnului si industria usoara, constructiile, serviciile, transporturile, turismul si alimentatia publica, comertul si serviciile bancare si de asigurari. Au fost organizate, insa, si Topul Exportatorilor, Topul Creativitatii tehnice, Topul Protectia mediului si Topul Investitorilor. La stabiliea clasamentului s-a folosit o metodologie unitara la nivel national, care ia in considerare indicatori economico-financiari care definesc peformanta unei societati comerciale: cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului, eficienta utilizarii resurselor umane, efortul de dezvoltare si eficienta utilizarii capitalului angajat. Cele trei clasate pe primele locuri vor intra in competitie pentru Topul National al Firmelor, care va avea loc in a doua jumatate a lunii noiembrie.
Asupra acestor clasamente vom reveni in editiile urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu