luni, 18 octombrie 2010

Statistica: Productia industriala a judetului continua sa se invioreze

Industria prelucratoare a tras in jos realizarile generale (Foto: Petru DONE)
• dar inca nu atinge nivelul din aprilie - virful din acest an

Productia industriala totala realizata in luna august in judetul Bacau a crescut cu 6,2 procente (in serie bruta) fata de media anului 2009. Conform datelor facute publice de Directia Judeteana de Statistica Bacau, acest indicator a fost in crestere cu 10,7% si fata de august 2009, dar si fata de luna august a acestui an cu 4,1%. Iar cum una e calda, alta rece, sa mai spunem si ca pe total opt luni ale anului productia industriala a fost in scadere, fata de perioada similara a lui 2009, cu 2,1%, datorita scaderii din industria prelucratoare cu aproape 4,4 procente.
Situatia nu este liniara in toate domeniile industriale ale judetului. ~n industria extractiva, de exemplu, anul 2010 a insemnat, in primele opt luni, o crestere importanta - dupa o scadere in mai si iulie -, de 51,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cea care a trenat cresterea a fost industria prelucratoare, dar industria energetica acrescut, in opt luni, cu 13,9% fata de 2009. Industria extractiva a crescut exploziv productia in perioada martie - mai 2010 si a avut din nou tendinta de crestere in luna august. Productia industriala a judetului Bacau a depasit, in august, trendul celei de la nivel national din 2009 in doua situatii: la productia prelucratoare, unde cresterea a fost de aproape peste 12%, si industria extractiva, cu 67,4%, comparativ cu cresterea de doar doua 6,2 procente pe total. Lunar, virfuri de crestere au fost in noiembrie 2009 si in aprilie 2010, dar din iulie se simte un nou reviriment.
Indicele valoric al cifrei de afaceri din industria bacauana a fost mai mic cu 10,4% decit in august 2009, iar fata de iulie 2010 cu 9,4%.
In agricultura, efectivele de animale au scazut, la 31 august, la categoriile bovine, porci si pasari, dar au crescut la oi si capre, fata de 31 august 2009. In schimb, productia animala a scazut la oua si la carne, dar a crescut la productia de lapte de vaca, de capra sau de oaie. Productia primelor opt luni ale anului este, insa, sub cea a perioadei similare de anul trecut la toate categoriile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu