joi, 9 martie 2023

Trei licee din județ au intrat în rețeaua Școlilor de Pădure

În liceele din Dărmănești, Comănești și Moinești a avut loc un inedit program de educație de mediu, bazat pe un concept de învățare experiențială și interactivă dezvoltat de Fundația Pădurea de Mâine. Conceptul a fost supranumit „Școala de Pădure” și a cuprins 300 de elevi din 12 clase liceale.
„Școala de Pădure” a început la Liceul Tehnologic din Dărmănești, la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” din Comănești și la Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu” din Moinești. „În prima parte a programului – spun organizatorii -, i-am invitat pe elevi să descopere cum sunt întrețesute nevoile pădurii și nevoile oamenilor și cum bunăstarea comunităților depinde de starea pădurilor: păduri sănătoase înseamnă comunități înfloritoare, iar acestea, la rândul lor, sunt cei mai buni gardieni și administratori ai naturii înconjurătoare”. Atelierele interactive ale Școlii de Pădure (28 februarie-3 martie) i-au provocat pe elevi să descopere, să planifice, să caute soluții și să negocieze – toate acestea fiind aptitudini necesare într-o comunitate care își gestionează aurul verde. La finalul lunii martie vor începe tururi ghidate în pădurile din județul Bacău, unde elevii vor continua explorarea temelor discutate la clasă și vor vedea natura și silvicultorii la lucru. Până la finalul lunii mai, elevii trebuie să prezinte activitățile realizate, iar 14 elevi din fiecare liceu vor fi selectați pentru marele premiu: o tabără de la Centrul de Activități și Explorarea Naturii Richita, în județul Argeș
Proiectul este realizat și cu susținerea HS Baco Panels, din Comănești, parte a Grupului HS Timber. „Prin acest proiect pilot - spune Alexandru Agache, directorul întreprinderii din Comănești - ne dorim să aducem elevilor de liceu oportunități suplimentare de învățare și experiențe care să le contureze o viziune corectă, bazată pe informații despre ceea ce înseamnă pădurea, să le lărgească orizonturile cunoașterii, să acționeze și, la rândul lor, să-i inspire pe cei din jur. Investiția în tinerele generații conturează comunități responsabile și sănătoase.” Au acordat suport și implicare profesorii Ionela Olaru și Maria Asandei (Liceul Tehnologic din Dărmănești), Roxana Țîncu și Mihaela Vîrcolici (Colegiul Tehnic din Comănești), Daniela Andrioaie și Vasile Pârvu (Colegiul Tehnic din Moinești). Mihail Caradaică, director executiv al Fundației Pădurea de Mâine: „Provocarea pe care le-am adresat-o copiilor este să facă ceva pentru natură și pentru comunitate – să planteze arbori, să adune deșeurile care sufocă mediul din orașele lor, să se implice pentru schimbare. Le propunem să-și lărgească un pic orizontul și să preia, în joacă dar și în serios, rolul pe care-l vor avea când vor fi adulții unei comunități dăruite cu păduri, așa cum sunt comunitățile de pe Trotuș.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu