Un nou lot de tineri arhitecți au primit „Certificatele de dobândire a dreptului de semnătură” acordate de Ordinul Arhitecților din România (OAR). Certificatele au fost înmânate de președintele Filialei Bacău-Neamț a OAR, Dan Ababei, eveniment la care a fost organizată și o expoziție cu proiecte ale tinerilor arhitecți și la care au participat și prof. univ. dr. arh. Dorin Ștefan, arh. Gelu Tudorache – președintele Filialei Bacău-Neamț a Uniunii Arhitecților din România și Constantin Gherasim – consilierul primarului de Bacău.
„Evenimentul – a spus Dan Ababei – este unic la nivel național și promovează tinerii arhitecți, oferindu-le o mai mare vizibilitate în cadrul filialei și al comunității locale”.
Certificatele de dobândire a dreptului de semnătură sunt acordate în baza evaluării cunoștințelor, aptitudinilor și experienței profesionale. Acest drept se exercită pe teritoriul României și implică asumarea întregii responsabilități profesionale față de clienți și de autoritățile publice cu privire la calitatea soluțiilor propuse, cu respectarea legislației în domeniu. Certificatele sunt semnate de președintele OAR, arh. Alexandru Găvozdea, și au fost înmânate, la Bacău, și unui lot anterior de tineri arhitecți pentru care datorită pandemiei nu s-a putut organiza un eveniment similar celui de acum (astfel de evenimente au loc din doi în doi ani).
Participanții au ascultat o prezentare făcută de reprezentantul sponsorului principal al acestui eveniment, compania Wienerberger România, cel mai mare producător de blocuri ceramice din lume.
Prezentarea a fost urmată de intervenția prof. univ. dr. arh. Dorin Ștefan, care a detaliat câteva dintre proiectele de arhitectură la care a lucrat sau încă mai lucrează, între care spectaculosul Pavilion al lui Brâncuși de la Muzeul de Artă din Craiova și clădirea Aeroportului din Brașov. Reputatul arhitect și profesor a explicat și modul în care a respectat condițiile impuse de lege și de autoritățile publice la astfel de lucrări. „Arhitectura – a spus Dorin Ștefan – va ajunge, probabil, o formă de adăpost învelit în multă tehnologie, iar noi ne vom orienta spre alte modalități de expresie, dar asigurând ca ea să aibă acele calități estetice care o fac artă. Eu am prezentat aici și câteva proiecte de locuințe, pentru că în prezent, cel puțin în București, cea mai nouă cerință este de locuințe colective”.
Un frumos și interesant laudatio a rostit și tânăra arhitectă din Piatra Neamț Andreea Robu-Movilă.
După acest eveniment a făcut publică o opinie și consilierul primarului de Bacău, Constantin Gherasim. „Mintea – a opinat consilierul - mi-a zburat și la arhitecții Grigorie Cerchez, băcăuanul născut la Onești, care a făcut adevărate minuni prin București, la George Sterian cu atâtea realizări inclusiv în zona Moldovei și la ieșeanul Cantacuzino, pe care tare mult mi-ar fi plăcut să-l fi auzit citat din gura vreunui tânăr arhitect, pentru că are atâtea ziceri minunate, ca să nu mai spun de lucrările sale din Iași”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu