miercuri, 19 ianuarie 2022

A început elaborarea noii Strategii de dezvoltare a municipiului Onești

  • proiectul se va finaliza la începutul lunii mai





La Onești au început „Zilele consultărilor publice” pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare a municipiului în următorii opt ani. Consultările vor dura două zile, 20 și 21 ianuarie, iar la dezbateri, pe cinci domenii de dezvoltare, participă reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai principalilor actori economici din zonă, ai unor organizații și instituții județene și ai locuitorilor municipiului Onești. Dezbaterile sunt transmise online, pe site-ul Primăriei Onești și pe pagina de Facebook a acesteia.

La dezbateri sunt prezenți și consultanții de specialitate în elaborarea „Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Onești pentru perioada 2021-2030”. Consultanții vin de la compania RomActiv Business Consulting din București, care a implementat, în 18 ani, peste 1.500 de proiecte, inclusiv Strategia de dezvoltare a municipiului Oradea, un oraș etalon în atragerea și folosirea de fonduri nerambursabile.

Joi, prima întâlnire a fost cu primarii din jurul Oneștiului, pentru că aici există un concept de zonă urbană funcțională aplicabil în anii următori, prin care opt comune din jur pot beneficia de finanțări nerambursabile.

Zilele consultărilor publice au fost precedate de o conferință de presă la care au venit vicepreședintele Consiliului Județean, avocatul oneștean Gelu Pamfil, primarul Laurențiu Neghină și consilierul local Alexandru Cristea, direct implicat în realizarea proiectului și în aplicarea lui. Pe videotelefon a fost prezent și Radu Onofrei, directorul general al companiei RomActiv Business Consulting.

„Acum – a precizat Alexandru Cristea - colectăm informații din comunitate, inclusiv de la persoane fizice, prin sondaje de opinie (chestionare distribuite în mediul online și la care au răspuns, deja, 1.200 de oameni) și de la diferite grupuri socioprofesionale, pentru a stabili obiectivele și prioritățile municipiului Onești în următorii ani”.

Administratorii proiectului se așteaptă ca în una-două săptămâni după dezbateri să primească în continuare propuneri din partea cetățenilor din zonă. Apoi, consultanții RomActiv vor analiza toate informațiile și vor formula propuneri de obiective, pe portofolii de proiecte. Documentul care va rezulta va fi pus și el în dezbatere în luna aprilie, iar până la 1 mai sperăm să-l avem aprobat în Consiliul Local.

„Analizele noastre – a mai precizat Radu Onofrei - trebuie să arate și implicarea Oneștiului la nivel microregional. Oportunitatea vine din posibilitățile de finanțare în exercițiul financiar 2021-2027 la nivel european și prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Cerința noastră este ca toți actorii din acest proiect, reprezentanții instituțiilor implicate să ia foarte în serios acest proces consultativ, prin care vrem să facem o analiză conformă cu realitatea”.

Gelu Pamfil: „Consiliul Județean (CJ) este alături de orice proiect de anvergură, motiv pentru care mă aflu și eu acum în Onești. CJ este principalul generator de proiecte în județul Bacău, la nivel județean sau pentru sprijin și la nivel local. Numai în Onești, CJ s-a implicat, de exemplu, prin cofinanțarea de proiecte sau chiar prin finanțarea lor: Unitatea de primiri urgențe de la Spitalul Municipal, Eficientizarea energetică la spital (proiect european), reabilitarea străzilor Industriilor și Viișoara, sediul Ambulanței Onești. Suntem deschiși la orice colaborare dacă există seriozitate și multă muncă”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu