miercuri, 14 iulie 2021

100 de ani de profesie contabilă reglementată în România

  • centenarul a fost sărbătorit și în Bacău, de Ziua Națională a Contabilului Român

Profesioniștii contabili din întreaga țară au sărbătorit, marți, 13 iulie, sub sloganul „Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună”, reglementarea acestei onorabile profesii în țara noastră ajunsă la un secol de la înființarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR). În Bacău, evenimentul a fost marcat la o reuniune a membrilor filialei județene a CECCAR cu prilejul celei de-a XVII-a ediții a Zilei Naționale a Contabilului Român, sărbătorită anual tot pe 13 iulie. Alături de membrii filialei s-au aflat prefectul Leonard Ioan Bulai, președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Administrației Financiare Județene, ai Judecătoriei Bacău, ai Curții de Apel Bacău, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Casei Județene de Pensii, ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate, ai Agenției Bacău-Vaslui a BNR, ai universităților „Vasile Alecsandri” și „George Bacovia”, ai Arhivelor Naționale Bacău, ai Spitalului Județean, din partea mediului de afaceri și alți parteneri de dialog. Ziarul Deșteptarea a fost partener media al acestui eveniment. Filiala CECCAR Bacău a oferit colaboratorilor și partenerilor săi medalia aniversară „100 de ani CECCAR” și diplome de apreciere.

CECCAR este singurul organism național abilitat pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat.

La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I semna Decretul Regal pentru aprobarea legii de înființare a CECCAR. România s-a alăturat, astfel, în acele vremuri, marilor puteri economice,  țări în care profesia contabilă era legiferată – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Regatul Italiei, Republica de la Weimar (Germania de astăzi) și Statele Unite ale Americii. România a devenit, astfel, parte a clubului select al statelor dezvoltate la acel moment.

„Când omagiem împlinirea a 100 de ani de istorie CECCAR – a spus președintele Filialei Bacău a acestui Corp profesional, Radu Faghiean -, suntem conștienți că purtăm pe umeri responsabilitatea continuării eforturile depuse de bravii noștri predecesori și că avem datoria morală de a păstra cu demnitate și de a transmite generațiilor următoare valorile morale care au consacrat CECCAR dintotdeauna: Știința, Independența, Moralitatea. Omagiem atât trecutul, cât și prezentul, aducem un omagiu tuturor experților contabili și contabililor autorizați, care de-a lungul timpului au constituit celula de bază a CECCAR. Asemeni unui organism viu, CECCAR poate fi imun și poate funcționa pentru realizarea interesului public numai dacă fiecare celulă a sa este sănătoasă și viguroasă”.

La evenimentul de la Bacău au fost transmise mesaje din partea președintelui CECCAR, prof. univ. dr. Aurelian Șova, a președintelui României, Klaus Iohannis și a MS Margareta, Custodele Coroanei României.

De asemenea, mesaje au fost transmise și de reprezentanți ai universităților „Vasile Alecsandri” și „George Bacovia”, ai Judecătoriei și Curții de Apel din Bacău, ai Administrației Financiare Județene, ai Consiliului Județean și ai Poliției Județene Bacău. Despre importanța profesiei contabile au vorbit și doi dintre foștii președinți ai Filialei CECCAR Bacău, Mihai Cobzaru (primul președinte) și Gheorghe Bulinschi.

Prof. univ. dr. Aurelian Șova, președintele CECCAR: „La o sută de ani de la înființarea organismului profesional care reprezintă și gestionează profesia contabilă din România, într-o lume în care schimbarea joacă un rol esențial pentru a rămâne relevanți în noua paradigmă socio-economică, experții contabili și contabilii autorizați își consolidează poziția de consilieri de încredere ai antreprenorilor. Viziunea noastră este să contribuim la „crearea” antreprenorului pregătit pentru viitor, plecând, bineînțeles, de la contabilul pregătit pentru viitor. Oferind consultanță strategică pentru mediul de afaceri, în interes public, profesioniștii contabili sunt esențiali pentru asigurarea rezilienței economiei naționale. În acest context, suntem conștienți de faptul că rolul și abilitățile profesioniștilor contabili trebuie să evolueze ca răspuns la cerințele mediului de business și acționăm în consecință.”

 

Klaus Iohannis, președintele României: „Mediul de afaceri din România are nevoie, în continuare, de sprijin din partea specialiștilor din profesia dumneavoastră, pentru a putea recupera neajunsurile aferente recentei crize, pentru a putea accesa eficient fondurile europene fără precedent alocate țării noastre, investiții prin care să schimbăm direcția de politică economică și de dezvoltare a României. Aniversarea a 100 de ani de la înființarea CECCAR este un moment potrivit nu doar pentru bilanț. Vă încurajez să priviți spre viitor, spre provocările cu care profesia de contabil și profesiile economice, în general, se vor întâlni în perioada următoare și să acționați cu ambiție și determinare.”

MS Margareta, Custodele Coroanei României: „Pentru o economie puternică este nevoie de afaceri durabile, cu potențial solid, iar profesioniștii contabili au un rol esențial și strategic în dezvoltarea acestora. De-a lungul timpului, v-ați asumat inițiative în direcția modernizării profesiei și asigurării întregii game de servicii contabile, într-un mod deschis și accesibil. Cu ocazia acestei aniversări, felicit Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pentru munca, pasiunea și creativitatea cu care se implică, zi de zi, în perfecționarea, inovarea și promovarea acestei profesii unice și esențiale pentru dezvoltarea societății și a mediului economic.”

Topul 2021 al membrilor CECCAR

Ziua Națională a Contabilului Român reprezintă, anual, și un prilej de a recunoaște rezultatele experților contabili și contabililor autorizați obținute în anul anterior, în Topul național și în Topul local al membrilor CECCAR. Au fost apreciate, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați care își desfășoară activitatea individual, aportul acestora la dezvoltarea profesiei și al mediului antreprenorial, în interes public.

Topul 2021 al membrilor Filialei CECCAR Bacău:

Societăți de expertiză contabilă: 1. Infinity Consulting, 2. Contabilitate Managerială, 3. Back-up Accounting, 4. Proactive Accounting, 5. Crida Cont, 6. D&D Contab Fisc, 7. Contabilitate și Expertize Contabile, 8. Conticor Consulting, 9. TAS Expert, 10. Premium Accounting Group.

Societăți de contabilitate: 1. Stoina Contab, 2. Total Contab Consulting, 3. Lungu Serv Cont, 4. Contabilitate Info-Gest.

Experți contabili: 1. Radu Mihai Faghiean, 2. Constantin Cătălin Burlui, 3. Ciobanu Mariana Negru, 4. Luminița Motruc, 5. Marilena Laes, 6. Ștefan Antohe, 7. Irina Tite, 8. Mariana Ciobanu, 9. Elena Ștefănescu, 10. Nicoleta Amâiei.

Contabili autorizați: 1. Alexandru Dorin Macsim, 2. Maria Dartu, 3. Rodica Baltă, 4. Cristina Moscu, 5. Elena Moroșanu, 6. Amalia Mireanu, 7. Daniela Lenuța Pruteanu, 8. Tatiana Cruceanu, 9. Ilie Nica, 10. Ana Rădăuceanu.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu