- crește îngrijorător mortalitatea în familiile de albine
- prima cauză suspectată este tratarea necorespunzătoare a culturilor agricole cu substanțe otrăvitoare, fără a se anunța crescătorii
Apicultorii din județul Bacău sunt în alertă maximă, pentru că mortalitatea în familiile de albine crește vertiginos. Crescătorii suspectează că agricultorii tratează culturile agricole cu substanțe periculoase și nu anunță apicultorii pentru a lua măsurile necesare. Legea prevede ca înainte de a se începe tratamentul culturilor agricole fermierii să anunțe primăriile, iar acestea să atragă atenția apicultorilor să protejeze albinele. Dar nu se procedează așa peste tot, iar mortalitatea în stupine a ajuns și la 30%.
Fenomenul – aflăm de la Relu Grigoraș, directorul Apicola Bacău și vicepreședinte al Asociației Județene a Apicultorilor – a început timid, dar e intens și s-a extins. „Avem semnale puternice că mai multe zone au intrat sun același cod roșu de mortalitate la familiile de albine – spune Relu Grigoraș. Sunt zone în care a început fenomenul de cum s-a intrat în luna iunie și nu s-a mai oprit.
Primele semnale ne-au venit din zona Stănișești, unde am avut trei cazuri de mortalitate masivă. Apoi a apărut zona Onești, cu satul Bărboasa, și au urmat zona Măgura și zona Poduri. Dar mai sunt și alte zone din județ”.
Ce se întâmplă cu albinele
Albina afectată de otrăvuri nu mai poate zbura, se târăște la urdiniș, prin iarbă, și sfârșește prin a muri. Apicultorii susțin că problema nu ar fi fost atât de gravă dacă se întâmpla între perioadele de cules de polen, mai în primăvară, când familiile de albine erau în creștere, în refacere. Dar au fost perioade de timp foarte reci, iar la salcâm nu s-a cules nimic. Tocmai când a început vremea bună a apărut și mortalitatea. La Stănișești – spun ei - au murit și unele păsări care au mâncat albine afectate.
Apicultorii au trimis probe la București (albine moarte, fragmente de vegetație, apă din bălți etc.), la un laborator de referință al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Protecția Alimentelor. Vor afla ce se întâmplă cu albinele și chiar ce doze au fost folosite la tratamentele culturilor agricole. Sunt și comune în care s-a acționat conform legii, ba și cazuri în care s-a decis ca primăriile să suporte costul analizelor pentru a se vedea cauza mortalității. Or, cotul unei astfel de analiză ajunge la circa 3.000 de lei. Spectrul analizelor este destul de mare.
Apicultorii se vor adresa judecătoriilor
„Teoretic – a precizat Relu Grigoraș - se poate intenta proces în instanța de judecată fermierului care a folosit substanțe periculoase la stropit culturile agricole. Dar trebuie făcută responsabilizarea fermierilor pentru a se respecta legislația în domeniu. Fermierul care tratează culturile agricole trebuie să anunțe primăria cu două zile înainte de a începe stropitul, iar primăria trebuie să anunțe apicultorii. Numai de aici încolo este responsabilitatea apicultorilor, care trebuie să ia măsurile necesare. Problema este, însă, că nimeni nu-și face treaba concret, conform prevederilor legale. Noi am anunțat primăriile în această privință”. Primăriile trebuie să convoace, în asemenea cazuri, comisii de constatare a daunelor (din comisie fac parte medicul veterinar, un reprezentant al primăriei și apicultorul). Comisia stabilește dacă s-a stropit cu substanțe periculoase, când s-a stropit, cine a efectuat lucrarea, dar și gradul de depopulare a familiei de albine. Se întocmește proces verbal.
„Se zvonește – mai spune directorul Apicola Bacău - că la tratarea culturilor se folosesc substanțe procurate de prin Republica Moldova, dar și altele. Noi nu marjăm pe această idee, dar realitatea e că mortalitatea în familiile de albine este prea mare în acest an.
Și începutul de an apicol a fost unul cu mari probleme. S-au pierdut foarte multe familii de albine, circa 30% din efective. Sfârșitul iernii și începutul primăverii au fost cam nefavorabile și ele și au dus la depopularea familiilor de albine. S-a investit masiv în medicație și în alimentația familiilor de albine, dar iată ce necaz a venit acum peste noi”.
Asociația apicultorilor din județul Bacău are circa 600 de membri, dar sunt și mulți apicultori nemembri, iar cifra totală ajunge la aproape 1.000.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu