miercuri, 19 mai 2021

Dispensar uman în casă nouă la Scurta

În satul Scurta, din comuna Orbeni, a fost marcat miercuri, 19 mai, finalizarea proiectului de Reabilitare extindere și dotare a dispensarului uman (fosta Casă de nașteri). La eveniment, alături de sătenii din Scurta, au venit Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, primarul comunei Orbeni – Costache Popa, Lucian Cheța – primarul comunei Răcăciuni, Romulus Strugaru – de la Inspectoratul Județean în Construcții, arhitectul Alexandru Sorin Colac - proiectantul construcției, reprezentantul constructorului Eldacos Con Răcăciuni, Gabriela Angela Demisa - medicul care va oferi consultații în acest dispensar, alți reprezentanți ai Primăriei Orbeni și consilieri locali. Slujba de sfințire și de binecuvântare a fost ținută de preotul paroh Marcel Dulhac

Medicul Gabriela Angela Demisa, în prim-plan
Proiectul este al doilea de acest fel finalizat în comună în acest an, alături de cel al noului sediu al dispensarului uman din satul Orbeni. Lucrarea a fost în valoare de peste 1,1 milioane de lei, cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II. A început, de asemenea, și procedura de achiziții pentru dotarea cu mobilier și echipamente medicale, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL II.

„Începând de acum – a spus primarul Costache Popa - vom parcurge procedura de închiriere a spațiului pentru a-și începe activitatea viitorul medic de familie. În completarea serviciilor medicale, celelalte spații disponibile ale dispensarului vor fi puse la dispoziția persoanelor juridice interesate, pentru a asigura servicii medicale de specialitate (analize medicale, farmacie, ecografie, electroterapie, laser-terapie, tratamente cu ultrasunete, termoterapie, masaj terapeutic și recuperator și kinetoterapie)”.

Cinci proiecte de dezvoltare în comuna Orbeni

Primarul Costache Popa
În comuna Orbeni – a precizat primarul - au fost începute mai multe proiecte finanțate din fonduri europene și guvernamentale, din fonduri de la Consiliul Județean și din fonduri locale. Aceste proiecte vizează infrastructura de apă (cu extindere de rețea de 8,34 km, din care 4,66 km în satul Orbeni și 3,68 la Scurta, forarea a trei noi puțuri de captare de apă la Orbeni, cu un rezervor de 500 mc și două noi instalații de clorinare a apei). De asemenea, va fi extinsă rețeaua de canalizare pe 21,5 km (10,8 km la Orbeni și 10,7 km la Scurta), vor fi asfaltate noi străzi din Orbeni și Scurta. Au fost deja finalizate grădinița Orbeni (cu aproape 1,2 milioane de lei), Dispensarul uman Orbeni (845.000 de lei). A început lucrarea la extinderea rețelei de gaze în satele Orbeni și Scurta. În satul Scurta se lucrează la noul local al grădiniței, prin PNDL II) cu 637.000 de lei. Tot aici a fost finalizată lucrarea la Școala nr. 3, dar și sala de educație fizică din Orbeni. La Scurta se va construi și o sală de festivități (lucrare în etapa a doua de evaluare).

Valentin Ivancea: „Acum câțiva ani, la Orbeni au început cinci proiecte de dezvoltare, dintre care patru sunt gata. A asigura și a întreține sănătatea populației este foarte important, mai ales în zona rurală, unde e și de unde e foarte greu de ajuns. Între sat și Spitalul Județean trebuie interpusă medicina de familie. De aceea, investiția finalizată la Scurta este un exemplu bun. Felicitări domnului primar pentru determinarea de a aduce un medic în această zonă, pentru ca această nouă construcție a dispensarului să nu rămână doar o clădire, ci să aibă utilitate. Comuna Orbeni are importante investiții realizate sau în curs de realizare. Una dintre ele este un obiectiv important la nivelul județului, Programul Operațional de Infrastructură Mare – Apă și Canalizate. Proiectele pentru drumuri, sănătate și infrastructura de apă și canalizare arată ridicarea nivelului de trai în zona rurală.”


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu