duminică, 30 mai 2021

„Ambulanța pentru monumente” vine la Măgirești

Sursa: Wikimedia
Reabilitarea acoperișului de șindrilă al Bisericii multiseculare „Sf. Gheorghe” din satul Șesuri (comuna Măgirești) este cel mai nou proiect propus de echipa „Ambulanța pentru monumente” al Asociației Monumentum. Cu acest proiect, Ambulanța pentru Monumente va fi pentru prima oară și în județul Bacău.

Demersurile pentru salvarea acestui monument au fost făcute de Primăria Măgirești – spune primarul Câdă Ionică -, iar Unitatea Administrativ Teritorială pe care o conduce va pune la dispoziție resursele necesare. Primarul a comandat și un clip 3D pentru prezentarea monumentului în detaliu și care stă la baza proiectului de restaurare.

Echipa proiectului caută, acum, noi voluntari care, timp de două-trei zile, să lucreze la reabilitarea acoperișului bisericii din Șesuri – monument istoric și religios aflat într-o fază avansată de degradare. Prima condiție cerută este vârsta de cel puțin 18 ani. Iar perioada în care se va lucra este 14 iunie – 3 iulie. „Intervenția (la monumentul istoric din Șesuri) – spun reprezentanții Asociației Monumentum – are un important scop educativ, prin împărtășirea «know-how-ului» către voluntari și comunitate, dar și răspândirea modelului către alte comunități”.

Ambulanța pentru monumente are deja finalizate sau în curs de finalizare aproape 45 de proiecte de reabilitare a unor monumente istorice și culturale din întreaga țară. În zona Moldova între aceste proiecte sunt numai două, Biserica Vovidenia a Schitului Stavnic din Vovideni (Iași) și Casa Ion Creangă din Fălticeni (unde a locuit marele povestitor ca elev la Școala catihetică).

Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” din Șesuri a fost construită în anul 1648. Deasupra intrării în pronaos – aflăm de la Protoieria Moinești - se găsește o în­semnare recentă: „Această sfântă biserică s-au fundat la anul 1648 di robul lui Dumnezeu Iftimi Cămăraşu. Însă re­parația s-au făcut prin străduința preotului Vasili Catană, în 1887. A doua reparație, în anul 1923 sub oblăduirea preotului Vasile Arhip”. Ultima reparație și renovare radicală a avut loc în anul 1951.

Tot de la Protoieria Moinești mai aflăm că iconostasul bisericii este o adevărată operă de artă: „La valoroasa pictură originală se adaugă un foarte frumos coronament și o serie de co­lonade cu sculpturi în relief, reprezentând vița de vie cu ciorchini și struguri. La acest decor fastuos, ușile împărătești aduc un plus de ra­finament artistic, mai ales prin minunatele scul­pturi care le împodobesc”.

Sursa clipului: Youtube


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu