sâmbătă, 9 ianuarie 2021

Sindicaliștii din administrație ies din nou în stradă

Federația sindicală PUBLISIND a salariaților din administrația publică, asistența socială, poliție, grefa judiciara, penitenciare și probațiune, sport si tineret, finanțe și control financiar, mediu și Regia Protocolului de Stat anunță reînceperea, din 13 ianuarie, a seriei de proteste sindicale. O acțiune de protest, cu 100 de persoane, este anunțată, între orele 10,00-13,00, și în Bacău, chiar pe 13 ianuarie, în fața Prefecturii. Se cer eliminarea inechităților salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor și un salariu minim corelat cu creșterea preturilor de consum.

PUBLISIND protestează contra înghețării salariilor și pensiilor, a neindexării pensiilor cu valoarea inflației, precum și a creșterii salariului minim net cu doar 41 de lei. „Nu cerem majorări salariale! – spun liderii federației. Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv și aprobate în Parlament. Suntem bugetari, iar aceasta nu trebuie să fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile așa cum nu putem refuza restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă și echitabilă așteptăm cuminți la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o nouă lege-cadru din anul 2017, care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaționale. Însă sectorul public nu este împărțit în șmecheri și fraieri. Nu putem înghiți la nesfârșit tergiversările. Sporurile sunt înghețate din anul 2010. Din anul 2021 îngheață din nou și salariile, după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheață exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege și care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022!”.

Sindicaliștii cred că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traversează țara noastră. „Creșterea deficitului bugetar – spun ei - este un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie, în condițiile în care personalul din sectorul apărare, ordine publică și securitate națională se află în prima linie și gestionează măsurile împotriva pandemiei de SARS-CoV2 de mai bine de 8 luni, căzând la datorie cu miile”.

Mitingurile anunțate vor fi completate și cu alte acțiuni organizate pe domenii, cum sunt: excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității în anumite domenii de activitate (având prioritate strict intervențiile în cazurile de urgență) etc.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu