vineri, 6 noiembrie 2020

Omagiu eroului băcăuan de la Rahova

Maiorul Constantin Ene, erou băcăuan în Războiul de Independență, a fost comemorat vineri, 6 noiembrie, cu o zi înainte de a se împlini 143 de ani de când a căzut în luptele de la Rahova, în Războiul de Independență. Evenimentul a avut loc la mormântul eroului din Cimitirul Central din Bacău, în prezența unui grup de militari ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU), care poartă numele maiorului Constantin Ene, și a reprezentanților Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor.


La mormânt, preotul Mihai Beicu, parohul bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” situată în apropierea IJSU Bacău, a oficiat o slujbă de pomenire, în prezența lt. col. Ștefan Ungurean, prim-adjunct al comandantului unității de pompieri a județului, a președintelui Filialei Bacău Cultul Eroilor, col. (rtr) Paul-Valerian Timofte și a col. (rtr) George Gheorghiu, membru de onoare al filialei. Personalitatea eroului și contribuția sa în luptele din Războiul de Independență au fost evocate de Paul-Valerian Timofte.

La finalul evenimentului de joi, la mormântul eroului militarii IJSU Bacău au depus o coroană de flori.

Maiorul Constantin Ene a condus, în ziua de 7 noiembrie 1877, primul eșalon de atac pentru cucerirea cetății Rahova și a căzut în luptă. Ultima sa dorință

a fost să fie înmormântat în Bacău, orașul unde s-a născut pe 20 decembrie 1837 și unde se afla și familia sa. A fost înmormântat, provizoriu, la Ghigen (un sat de lângă Rahova), dar a fost adus în Bacău și reînhumat, cu onoruri militare, pe 17 noiembrie 1877, în Cimitirul Central.

„Bravul maior Ene – scria comandantul Armatei Române într-o scrisoare adresată soției eroului – a murit moarte de erou în strălucita luptă dinaintea Rahovei. Patria a pierdut întrânsul un nobil fiu, armata […] un ofițer viteaz și distins”. Alexandru Odobescu îl numea „eroul băcăuan”, dar a fost evocat și de George Coșbuc. În anul 1907 – spune Paul-Valerian Timofte – unei vedete torpiloare i s-a dat numele eroului, iar în 1915 i s-a ridicat un bust în București. Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Războiului de Independență au fost dezvelite busturi și în Bacău și la Giurgiu. Iar în Bacău și în București câte o stradă poartă numele maiorului erou.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu