luni, 19 octombrie 2020

Dovleci uriași în grădina unui gospodar din Hemeiuș

Florin Tonegaru
Florin Tonegaru este inginer instalator de profesie. Tânăr pensionar acum, Florin locuiește în Hemeiuș și se ocupă, evident, și de grădina de lângă casă. Acolo cultivă, de câțiva ani, dovleci comestibili, care l-au adus, neoficial, printre recordmenii domeniului horticol: anul trecut a avut în grădină un bostan de 144 de kilograme, iar în acest an, cu toată seceta care ne-a afectat a obținut un dovleac de 122 kg, alături de unul de 95 kg și altul de 75. În total aproape 300 kg. Am pus „vedeta” pe cântar, dar a fost nevoie de cinci oameni să-l urnim.

 „Acum patru ani – spune el -, am văzut o emisiune la televizor. Dădea un dovleac de 265 de kilograme. Am aflat de la ei unde a crescut bostanul, am vorbit cu primarul comunei cu pricina, comuna Acățari, din județul Mureș, apoi cu femeia care a crescut bostanii. Mi-a trimis vreo zece semințe, dar nu au ajuns la mine. Am sunat din nou și m-am făcut frate cu gospodarii de acolo, eu, fratele moldovean, cu cel ungurean, ca în baladă. Am cerut din nou semințe și am trimis pe cineva să le aducă. Din 20 de semințe a încolțit numai una. S-a făcut un dovleac de 144 kg. Din el am strâns semințe, iar acum a crescut unul de 122 kg”.

Gospodarul a udat dovlecii din două în două zile, cu câte trei găleți de apă. Solul grădinii este îngrășat cu gunoi de pasăre și înnobilat cu mraniță. Omul nu folosesc îngrășăminte chimice.

Dintr-un dovleac așa de mare extrage cam 100 de semințe, pentru anii viitori. „Pe un rug – mai spune Florin - rezistă numai câte un bostan uriaș, frații lui sunt avortați. Dar noi mâncăm și floarea de dovleac, făcută pane, cu puțină brânză și ou. O minunăție!”.

Culmea e că în acest an oamenii din Acățari nu au obținut dovleci mai mari de 30 kg. Comuna lor este înfrățită cu o localitate din Belgia. Acolo au văzut bostani uriași. Dar și cei de acolo erau înfrățiți cu o localitate din Statele Unite, unde creșteau astfel de dovleci.

„Zilele acestea – a conchis Florin Tonegaru - am văzut Festivalul Dovleacului de la Sovata, cel mai mare de acest fel de la noi. Dar nu au avut dovleci mai mari ca ai mei de acum. Eu cred că sunt, în acest an, din nou printre campioni, mai ales în Moldova”.

Dovlecii uriași arată spectaculos și domina orice peisaj de toamnă. Miezul celor comestibili, în combinație cu scorțișoara, zahărul, turmericul, chimionul sau ardeiul iute, poate fi transformat în deserturi dulci (tarte, clătite sau chiar în dulceață) ori sărate (mâncărică de legume, plăcinte sau supe cremă).

Există multe soiuri de dovleci, dar în mod cert nu vei putea face dintr-un dovleac dintr-un soi pitic unul uriaș – spun specialiștii. Printre soiurile de dovleci uriași se numără Atlantic Giant, Connecticut Field, Howden, Big Max și Mammoth Gold.


Un comentariu: