duminică, 6 septembrie 2020

Dialog jurnalistic purtat, la Bacău, cu responsabilitate și încredere despre frică

Seria „Provocărilor colocviale”, manifestări organizate de Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, a continuat, la sfârșitul săptămânii abia încheiate cu o dezbatere pe tema „Despre frică, responsabilitate și încredere”, organizată în parteneriat cu Filiala „Marius Mircu” Bacău-Neamț a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). Tema a fost inspirată de realitatea prin care trecem în condițiile pandemiei de coronavirus și nu numai, dar și de aparițiile recente, la Editura UZPR, a două lucrări scrise de doi titani ai gazetăriei Românești, Neagu Udroiu și Corneliu Vlad, care abordează principii și noțiuni legate de preceptele puse în dezbatere, și a interesantului volum de interviuri apărut recent sub semnătura jurnalistului băcăuan Marius Manta. La acest eveniment a fost prezent și Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR. Iar manifestarea a fost decorată muzical de interpretarea excepțională a unor arii din opere și operete a sopranei Andreea Simon.

La evenimentul, care a avut loc chiar în ziua în care am comemorat 12 ani de la trecerea la Cele veșnice a patronului spiritual al filialei din Bacău a UZPR, Marius Mircu, (4 septembrie) au participat subprefectul Narcis Jitaru, Dumitru Brăneanu – președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, membri ai Filialei „Marius Mircu” a UZPR, scriitori, oameni de afaceri, profesori și oameni politici băcăuani.
Moderatorul dezbaterii a fost actorul Gheorghe Geo Popa, directorul centrului de Cultură „G. Apostu”, caracterizat de președintele Filialei Bacău a UZPR, Cornel Cepariu, ca „un veritabil Ulise al culturii românești, vrăjit uneori de sirenele politicii, dar reîntors acasă pentru a apăra un perimetru cultural de excepție al României”.
Prima carte prezentată, scrisă de Neagu Udroiu, are titlul „Jurnalismul. Studenție fără frontiere” (vol. I-II), iar cea de a doua, semnată de Corneliu Vlad, „Cavalerii Noii Apocalipse. Nu vă fie frică!”. Alături de aceste lucrări a fost prezentat și volumul „Interviuri”, al jurnalistului și criticului literar băcăuan Marius Manta.

Cine dictează frica și cum o învingi

Neagu Udroiu
Ce este frica și cum se manifestă ea – s-a întrebat, de la început Neagu Udroiu – și ne-a amintit de două dintre vorbele care ne-au rămas din înțelepciunea poporului român: „frica păzește bostănăria” și despre ceea ce cred românii că ar fi „un om cu frica lui Dumnezeu”. Dar – a subliniat vorbitorul -, frica este asimilată cu teama, cu riscul, și a lansat două motive de meditație: „cine dictează frica și, evident, cum izbândești în lupta cu propria frică”. Astăzi – ne-a mai spus Neagu Udroiu -, alături de noțiunea de „frică” stă și aceea de „criză”. Chiar presa internațională este adesea făcută „din frica de a nu pierde”, prin imboldul ieșirii în stradă să te bați până la capăt pentru victoria ta”. Autorul celor două noi volume despre jurnalism a venit și cu exemple din filmul „Cetățeanul Kane”, dar și din istoria unor celebre publicații internaționale și din evoluția unor celebri ziariști, precum Pullitzer, și a explicat cum s-au confruntat ei cu sentimentul de frică și cum au tratat situațiile generatoare de frică, precum situația conflictuală dintre SUA și Cuba. Un alt exemplu folosit a fost cel al scandalului politic și al succesului mediatic numit generic „Watergate”. La final, Neagu Udroiu a subliniat responsabilitatea pe care o are jurnalistul atunci când abordează un subiect, în special în a argumenta temeinic orice afirmație, ceea ce presupune a aplica regula de aur a acestei meserii: documentarea din cel puțin trei surse.

„Lucrarea mea pornește de la faptul că un ziarist trebuie să aibă mentalitate pozitivă. Este o temă cu care am luat contact de mai multe ori de-a lungul anilor, pornind de la un adevăr: când am intrat în jurnalistică nu am avut ce să citesc. Astfel am vrut să scriu cărțile pe care le-aș fi citit atunci când învățam meserie. Lucrarea este un amestec de istoria presei în lume (despre istoria presei de la noi am scris anterior alte trei volume), de teoria presei și de practica presei. Am vrut să ilustrez ce face un om care lucrează în acest domeniu”.
Neagu Udroiu

Politicienii și mass-media pot induce frica

Corneliu Vlad
Corneliu Vlad a început să-și scrie cartea prezentată în Bacău acum vreo zece ani, dar a publicat-o abia acum, pentru că a constatat că se potrivește foarte bine analizării situației actuale din ceea ce el însuși a numit „această pseudo-pandemie”. Dar cartea nu spune nimic despre Covid-19. Autorul a spus că a pornit de la zombii pe care i-a sesizat de-a lungul anilor în discursurile politice: criza, terorismul, pandemiile, încălzirea planetei etc. Și a ajuns la concluzia că interesele politice, geopolitice și economice au rolul lor în astfel de situații. Dar și la convingerea că frica trebuie dimensionată în funcție de gravitatea fenomenului. Ea poate fi influențată și de politicieni și de mass-media. Iar dacă până acum „ne-am speriat”, de acum încolo „trebuie să sperăm”.

„Abordez în cartea mea panica, isteria colectivă care a cuprins omenirea în condițiile așa-numitei pandemii de coronavirus. Dar sunt și alte momente ale istoriei noastre recente în care am avut parte de provocări de frică, de panică, făcute chiar prin mass-media, precum cele de la evenimentele din 1989. Frica este un fenomen experimentat politic și geopolitic din ce în ce mai mult, inclusiv cu ce se întâmplă acum, în pandemie, o situație parcă făurită cu mâna și parcă pusă în scenă în detaliu.”
Corneliu Vlad

Cornel Cepariu
Jurnalistul și criticul literar Marius Manta crede că frica nu trebuie să fie totdeauna înrobitoare. „Ea spune autorul cărții de interviuri prezentată - poate fi și izbăvitoare, în condițiile în care găsești calea și varii resurse de a o învinge. Nici cartea mea nu este o consecință a pandemiei, ci doar un crez că societatea poate fi reorientată și spre valorile spirituale, nu doar spre cele materiale”.
„Am ales special tema acestei manifestări în condițiile în care tocmai traversăm o perioadă în care și frica, dar și responsabilitatea și încrederea sunt tot mai evidente – a conchis Corneliu Cepariu. Iar invitații noștri nu sunt străini de Bacău și chiar de locul în care am organizat manifestarea. În plus, Neagu Udroiu a anticipat ceea ce se întâmplă în prezent cu noi cu o carte intitulată «Guttemberg sau Marconi», în care prefigura o situație de astăzi: dispar presa scrisă și cartea tipărită sub avalanșa noilor tehnologii ale comunicării? Și aceasta era o expresie a fricii de viitor. Corneliu Vlad a cunoscut aromele dulci-acrișoare, dar și pestilențiale ale politicii mondiale. Ce spune domnia sa în carte, cu detașare, pare incredibil, dar acolo vorbește un om responsabil și cu multă experiență jurnalistică”.

„Am venit la Bacău cu doi titani ai lumii informațiilor. Neagu Udroiu este unul dintre cei mai mari istorici ai presei care mai sunt în viață. Iar Corneliu Vlad are o vastă experiență de jurnalist de informații externe, care a dat ocol Pământului. Cu Editura UZPR, sub auspiciile căreia au apărut și cărțile lor prezentate aici, am scos deja o producție importantă de volume scrise de jurnaliști și nu numai. Uniunea noastră are, însă, și alte activități și proiecte dedicate dialogului cu publicul. Milităm pentru un jurnalism făcut cu credință. Milităm și pentru ca presa românească să fie susținută de acum cu bani publici și nu subvenționată, așa cum se întâmplă în toate țările democratice, să nu mai fie căpușată de grupuri de interese. Nu este ușor, dar milităm pentru aceasta și nu ne este frică.”
Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR
Soprana Andreea Simon

Reportajul a apărut și pe site-ul UZPR: 

https://uzp.org.ro/37877/dialog-jurnalistic-purtat-la-bacau-cu-responsabilitate-si-incredere-despre-frica/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu