marți, 15 ianuarie 2019

Plata subvențiilor agricole în județul Bacău este în program


Peste 83,29% din dosarele pentru subvenții aferente anului 2018 au fost deja onorate la Centrul județean Bacău al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Au fost autorizate la plată 15.410 dosare din 18.502 depuse, pentru peste 134,4 milioane de lei, adică peste 28,8 milioane de euro.

„În autorizarea la plată – ne-a declarat directorul executiv al Centrului județean, Ghiță Burlui-Buznea -, în județul Bacău nu sunt probleme decât în cazul fermierilor pentru care s-a făcut blocaj după verificarea dosarelor cu datele transmise prin teledetecție sau pentru cei care au deja un «cartonaș galben» la încasarea subvențiilor, pentru declararea anterior de date eronate”.
Diferența la numărul de dosare, de aproape 3.100, vine de la fermierii pentru care plățile sunt blocate pe diverse criterii, dar și pentru ei plățile vor începe, din 20 ianuarie.

Pe schema SCV plățile se fac după 31 martie

Centrul județean Bacău al APIA
O categorie aparte o constituie fermierii care intră în schema de plată Sprijin Cuplat Vegetal (SCV). Ei sunt condiționați de anumite termene pentru depunerea de documente doveditoare că au valorificat producția așa cum au declarat. Documentele trebuie aduse la APIA până pe 31 martie, după care se fac și plățile. „Termenul limită pentru asemenea plăți, conform regulamentelor europene și legilor noastre - a precizat Ghiță Burlui-Buznea -, este 30 iunie, dar domnul ministru Daea a stabilit ca țintă pentru tot ce se poate plăti data de 31 martie. Oricum, și acești fermieri vor primi subvențiile imediat, așa cum  și până acum au primit celelalte subvenții”.

Fermierii se declară mulțumiți de efectuarea plăților

Fermierii băcăuani nu reclamă întârzieri la plata subvențiilor agricole. O confirmă Daniel Ciobanu, președintele Asociației Județene a Producătorilor Agricoli și vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.
„În unele județe – a precizat Daniel Ciobanu - au mai apărut unele reclamații, dar la noi nu. Totul depinde, cred, de felul în care se mișcă funcționarii din aceste instituții. Poate unii abordează problemele cu dezinteres sau apar cazuri de supradeclarare de suprafețe agricole ori efective de animale, pentru că pe acolo sunt în ultimii ani probleme mai mari. Unele încurcături la plată mai apar, fie din program, din blocajele iscate astfel. Doar sistemul mai îngreunează procesul. La noi sunt doar probleme punctuale, personale și ne bazăm pe Centrul județean al APIA”.

„Peste 45 de zile începem noua campanie de primire de cereri de plată pentru anul agricol 2019, adică de la 1 martie. Fermierii vor fi programați să se prezinte cu cererile, pentru a evita aglomerațiile specifice mai ales perioadei de final a termenului pentru depunere”.
Ghiță Burlui-Buznea, directorul executiv al Centrului județean al APIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu