În contextul epidemiologic privind
evoluția pestei porcine africane la porcii domestici și mistreți în mai multe localități din România, între care și în Moldova
(județele Botoșani, Vrancea și Galați), Directia Sanitară Veterinară Bacău
(DSVSA) reamintește obligațiile care revin deținătorilor de porcine pentru
evitarea răspândirii bolii.
Boala – spun
medicii veterinari - generează pierderi economice importante datorită mortalității
ridicate, a costurilor mari de eradicare a bolii, a restricțiilor privind
mișcarea animalelor și a produselor de origine animală.
Iată care
sunt aceste măsuri:
- NU CUMPĂRAȚI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE,
DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAȚI (CU
CROTALIE) ŞI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL
VETERINAR DE LIBERĂ PRACTICĂ ÎMPUTERNICIT. EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN
GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI ȘI ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!
-
achiziționați
porcine numai din exploatații autorizate sanitar veterinar, însoțite de
documente oficiale;
- solicitați medicului veterinar din
localitate înregistrarea exploatațiilor de suine, identificarea și înregistrarea
animalelor existente permanent în exploatație;
-
solicitați, prin medicul veterinar de liberă practică, aviz
interjudețean de la DSVSA Bacau, pentru vânzarea sau cumpărarea de animale din
alte județe;
-
creșteți
porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor
de igienă, microclimat și bunăstare, izolate de gropile de gunoi sau de zonele
populate cu alte porcine sau cu porci mistreți;
- Se interzice creșterea liberă a
porcinelor domestice în vecinătatea fondurilor de vânătoare, precum și pe
suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului
cu populația de porci mistreți;
-
anunțați
imediat medicul veterinar de apariția oricăror semne de boală sau de mortalitate
la animalele proprii;
-
colaborați
cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice și recoltarea
probelor pentru examene de laborator;
- nu intrați în adăposturile unde creșteți
porcii cu încălțămintea și cu hainele cu care ați umblat pe stradă; este
recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o
tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
-
nu hrăniți
animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc
gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț,
sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau
resturi de carne;
-
nu scoateți
scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
-
nu
comercializați carnea proaspătă și produsele din carne de porc rezultate din tăierea
porcinelor în exploatația proprie (consumul acestor produse se face numai în
exploatație, după examenul de specialitate asigurat de medicul veterinar
arondat);
-
subprodusele
și lăturile rezultate în urma preparării cărnii în gospodărie cresc pericolul
transmiterii bolii prin utilizarea lor în hrana porcilor; prin prepararea
termică a cărnii în gospodărie, virusul Pestei Porcine Africane nu se distruge;
-
Carnea
CONGELATĂ poate transmite boala timp de mai mulți ANI;
-
SĂRAREA,
AFUMAREA ȘI CONDIMENTAREA nu distrug virusul PPA;
-
CARNEA
VÂNDUTĂ SAU DATĂ RUDELOR SAU PRIETENILOR TRANSMITE BOALA LA PORCII DIN ALTE
LOCALITĂȚI.
![]() |
Pericolul poate veni și de la porcii mistreți |
„Toate aceste măsuri cu caracter obligatoriu, împreună cu eforturile
concertate ale instituțiilor abilitate în verificarea restricțiilor impuse, au
drept scop comun prevenirea apariției focarelor de boala. Nerespectarea
măsurilor poate atrage sancțiuni contravenționale sau penale, după caz. Proprietarii animalelor ucise în cazul diagnosticării bolii vor fi despăgubiți
în condițiile legii. Pesta porcină africană nu afectează oamenii.”
Niky Liviu Vrabie, directorul executiv al DSVSA Bacău
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu