marți, 3 iulie 2018

Restanțele bancare ale băcăuanilor se mențin pe creștere


Județul Bacău are, în Regiunea Nord-Est, a doua cea mai mare valoare a creditelor bancare primite de populație, în creștere ca volum, dar în luna mai ponderea restanțelor în total credite a rămas constantă, în timp ce în Regiune media arată o scădere. Conform datelor făcute publice de Banca Națională a României (BNR), în Bacău ponderea restanțelor în total credite se menține la 2,16%, față de 2,15% în luna martie. În Regiune acest procent a scăzut de la 3,02 la 2,93%.

Restanțele bancare ale băcăuanilor au continuat să crească și în luna mai. Creșterea a reînceput în luna martie, dar cu excepția lunii ianuarie, restanțele bancare ale băcăuanilor au tot scăzut cu începere din august 2017. În luna mai, restanțele erau mai mari cu peste 1,32 de milioane de lei față de luna precedentă și au ajuns la 80,56 de milioane de lei. Populația județului avea, la aceeași dată, credite bancare mai mari, de peste 3,73 de miliarde de lei, dar și economii mai mari, de 10,54 de miliarde de lei - conform raportului BNR.
Economiile băcăuanilor în băncile comerciale au crescut față de luna precedentă cu peste 335 de milioane de lei. În schimb, volumul creditelor a crescut cu aproape 56,50 de milioane de lei. Dar, creditele curente sunt doar de 2,14 ori mai mari decât se cifrau în 2008, an de referință în asemenea comparații, fiind cel al declanșării cunoscutei crize economice. Iar băcăuanii s-au împrumutat mai mult în lei, mai puțin în valută.
Valoarea creditelor de consum a fost din nou în scădere, așa cum este și valoarea creditelor pentru locuințe.
În Regiunea Nord-Est, ponderea cea mai mare a restanțele în total credite o are județul Neamț (4,77%), dar în volum cele mai mari restanțe rămân cele din județul Iași, de 240 de milioane de lei, însă și volumul creditelor este cel mai mare în Iași, de 8.936 de milioane de lei. Valorile, în volum, pentru județul Bacău sunt aproape la o treime față de cele din Iași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu