joi, 14 iunie 2018

În oglinda Comisiei Naționale de Prognoză arătăm binișor


Valoarea Produsului Intern Brut al României, celebrul PIB despre se fac deseori comentarii, va fi în următorii trei-patru ani în creștere. Se va întâmpla și cu PIB-ul județului Bacău – spune Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Dacă în 2017 județul a ajuns la 17.332 de milioane de lei (în prețuri curene), anul acesta se așteaptă 18.885 de milioane, pentru ca în 2020 și mai mult, iar în 2021 să bifăm 23.915 milioane de lei.
Comisia Națională dă semnale pozitive pentru toată Regiunea Nord-Est (RNE) și chiar pentru toată țara. Dar procentual creșterea în RNE va fi mai mare decât la nivel național în fiecare an din intervalul 2018 – 2021, în industrie, în agricultură, în construcții și în servicii.
În Regiunea Nord-Est, în materie de PIB județul Bacău rămâne, însă, pe locul al doilea, ca de obicei, după județul Iași, cu peste nouă milioane de lei, și doar cu puțin peste județul Suceava.
Un PIB mai mare înseamnă un trai mai bun, mai corect spus o situație economică a țării mai bună. El este suma prețurilor finale ale tuturor bunurilor și serviciilor produse, din resurse proprii de obicei, într-o anumită perioadă de timp, de regulă un an.
Dar PIB-l se face, ca atâtea altele, în primul rând cu oameni. În județul Bacău, populația activă a anului 2012 a fost de 194,7 mii de persoane. În acest an se mizează pe ceva mai mult, dar nu semnificativ, 197,4 mii de persoane, însă în continuare, an de an Comisia de Prognoză vede tot mai multe persoane active la noi, astfel încât în 2021 se va ajunge la 211,8 mii de persoane, dar județul va fi doar pe locul al treilea în RNE. În definitiv, nu doar numărul lucrătorilor e important, ci mai ales productivitatea lor. Aici e aici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu