joi, 14 iunie 2018

ABA Siret oferă prima ipoteză la mortalitatea piscicolă de pe Bistrița


Cauza posibilă a mortalității piscicole înregistrată zilele trecute pe râul Bistrița o constituie un cumul de factori – spune directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret, dr. ing. Emil Vamanu. „Pe fondul temperaturilor ridicate din ultima perioadă și a debitelor mici pe râul Bistrița – a precizat Emil Vamanu -, a crescut încărcarea în substanțe organice și nutrienți, ducând la scăderea concentrației de oxigen în apă. Mai mult, precipitațiile torențiale căzute într-un timp scurt (15,5 l/mp în 60 minute în data de 8.06 și respectiv 19,9 l/mp în 75 minute în data de 11.06) nu au putut fi preluate în totalitate de stația de epurare prin rețeaua de canalizare a societății CRAB, determinand evacuarea unui amestec de ape pluviale și de ape menajere în emisar”.
Directorul ABA Siret a subliniat că în stabilirea cât mai exactă a cauzei un rol important îl pot avea rezultatele analizelor efectuate de Direcția Sanitară Veterinară pe exemplarele de pește recoltat.
În urma sesizărilor din 10 și 11 iunie privind prezența de pești morți pe râul Bistrița, reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bacău s-au deplasat pe teren și au prelevat probe de apă pentru a fi analizate în laboratorul ABA Siret. De asemenea, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare Bacău au recoltat probe de pește pentru a stabili cauzele morții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu