Cauza
posibilă a mortalității piscicole înregistrată zilele trecute pe râul Bistrița
o constituie un cumul de factori – spune directorul Administrației Bazinale de
Apă (ABA) Siret, dr. ing. Emil Vamanu. „Pe fondul temperaturilor ridicate din
ultima perioadă și a debitelor mici pe râul Bistrița – a precizat Emil Vamanu -,
a crescut încărcarea în substanțe organice și nutrienți, ducând la scăderea
concentrației de oxigen în apă. Mai mult, precipitațiile torențiale căzute
într-un timp scurt (15,5 l/mp în 60 minute în data de 8.06 și respectiv 19,9
l/mp în 75 minute în data de 11.06) nu au putut fi preluate în totalitate de
stația de epurare prin rețeaua de canalizare a societății CRAB, determinand
evacuarea unui amestec de ape pluviale și de ape menajere în emisar”.
Directorul
ABA Siret a subliniat că în stabilirea cât mai exactă a cauzei un rol important
îl pot avea rezultatele analizelor efectuate de Direcția Sanitară Veterinară pe
exemplarele de pește recoltat.
În urma sesizărilor din 10 și 11
iunie privind prezența de pești morți pe râul Bistrița, reprezentanți ai
Sistemului de Gospodărire a Apelor Bacău s-au deplasat pe teren și au prelevat
probe de apă pentru a fi analizate în laboratorul ABA Siret. De asemenea,
reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare Bacău au recoltat probe de pește
pentru a stabili cauzele morții.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu