vineri, 24 noiembrie 2017

Greenpeace: unde sunt pădurile cvasivirgine ale județului Bacău


Harta pădurilor cvasivirgine în zona Oituz

Județul Bacău are puține suprafețe de păduri cvasivirgine (silvicultorii susțin că nici nu poate fi vorba de păduri virgine în județ) comparativ cu zonele din Carpații Meridionali sau chiar din alte zone. Greenpeace România a lansat „Harta a pădurilor virgine potențiale”, realizată împreună cu Universitatea Eberswalde, din Germania, și Universitatea Al. I. Cuza, din Iași. Alături de hartă a fost lansat și studiul Situația pădurilor virgine din România, scris de Iovu-Adrian Biriș.

Pădurile cvasivirgine apar numai în jumătatea de vest a județului, cele mai mari și aproape compacte fiind în zonele Oituz și Dărmănești. Alte suprafețe apar, pe hartă, în zonele Căiuți – Pralea și Ciobănuș (Agăș), pe Apa Asău sau Camenca. Conform „Catalogului național al pădurilor birgine și cvasivirgine din România - 2016”, prezentat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, este vorba de cinci suprafețe de pădure cvasivirgine, în Ocolul silvic Oituz, perimetrul Buciaș - trei în Pădurea Dobrele-Fata Moartă și două în Pădurea Păcura. Suprafața acestor păduri este de aproape 154 ha, cea mai mică din țară (cu excepția județului Maramureș, care are numai pădure virgină).
Carpații românești sunt acoperiți de cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene. Aceste păduri sunt parte din istoria și identitatea noastră culturală. Ele sunt rămășițe ale codrilor nesfârșiți care acopereau cândva peste 80% din teritoriul actualei Românii. În aceste păduri, trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa, specii rare și endemice și carnivore mari, precum lupul și râsul. Aici, toate viețuitoarele, inclusiv arborii, trăiesc într-un echilibru care este rezultatul a mii de ani de evoluție.
„Realizarea Hărții pădurilor virgine potențiale – spun autorii ei - a durat un an și a însemnat evaluarea a aproape 6 milioane de hectare. Împreună cu partenerii noștri și specialiști din domeniu, am dezvoltat o metodologie de analiză a datelor satelitare pe care am adaptat-o și calibrat-o, ținând cont de experiența noastră de teren în identificarea pădurilor virgine. Rezultatele din această primă etapă au fost ulterior filtrate și prelucrate în corelație cu criteriile de identificare a pădurilor virgine recunoscute de legislația națională. La finalul procesului am identificat peste 295.000 de hectare de păduri virgine potențiale care pot deveni punctul de pornire pentru realizarea inventarului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu