vineri, 27 ianuarie 2017

„Lista rușinii” devine mai scurtă

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bacău
Pragurile de la care datoriile la bugetul de stat vor fi publicate pe așa-numita „listă a rușinii” (lista cu obligații fiscale restante) vor fi ridicate de cinci sau zece ori, în funcție de statutul contribuabililor. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a propus modificarea procedurii de publicare a listelor cu obligații fiscale restante, respectiv a plafoanelor sub care cuantumul total al obligațiilor fiscale restante nu mai fac obiectul publicării pe site.
Aceste plafoane sunt 500.000 de lei pentru marii contribuabili (de cinci ori mai mare), 250.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii (de cinci ori mai mare), de 100.000 de lei pentru celelalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante si din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere (de zece ori mai mare) și de 15.000 de lei pentru debitorii persoane fizice, altele decât cele nominalizate anterior (de zece ori mai mare).
„Procedura a generat, în perioada următoare publicării Ordinului președintelui ANAF privind publicarea listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante cheltuieli semnificative pentru comunicarea notificărilor către debitori” - se arată în referatul de aprobare al Ordinului citat. Cele mai recente date, publicate la 30 septembrie 2016, arată că 137.317 contribuabili mici aveau datorii totale de aproximativ 79 de miliarde de lei, iar 125 de contribuabili mari aveau datorii care depășeau 3 miliarde de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu