miercuri, 30 martie 2016

Situația de la Rafo a ajuns în Comisia de dialog social


Liderul Sindicatului Rafinorul în dialog

Liderul Sindicatului Rafinorul, din societatea Rafo Onești, a prezentat miercuri, 30 martie, în Comisia de dialog social a Instituției Prefectului Bacău situația din rafinăria oneșteană care a dus la declanșarea unei serii de proteste ale salariaților.

Ion Marian a prezentat inclusiv punctul de vedere al acționarului majoritar cu privire la efectele sechestrului asigurător pus de ANAF pe activele rafinăriei în contul unui acționar minoritar care nu deține nici 3% din capitalul social, dar care este condamnat de instanșele de judecată. Acest sechestru a declanșat reacția acționarului majoritar, compania Petrochmeical Holding, în numele căreia președintele Iacov Goldovskiy a anunțat că nu mai finanțează întreprinderea oneșteană. „Am venit – a precizat liderul sindicatului – și cu rugămintea ca, în limita prevederilor legale, să găsim împreună cu autoritățile județului Bacău o soluție prin care să putem dialoga cu instituțiile statului pentru a se ajunge la o detensionare a acestei situații.” La ședința de la Prefectură au fost prezenți și reprezentanții Adiministrației Județene a Finanțelor Publice.
Comisia de Dialog a fost de acord cu o astfel de inițiativă. Sindicatul Rafinorul va transmite, acum, câteva date în plus asupra situației de la Rafo.
Miercuri, în rafinărie, salariații s-au aflat tot pe baricadele acțiunii de protest începută marți, dar nu au vut cu cine discuta din boardul întreprinderii. „Miercuri dimineața – a spus Ion Marian – nu au mai fost în birouri nici măcar secretarele directorilor. Noi, însă, continuăm acțiunea, iar joi dimineața vom fi din nou în fața pavilionului administrativ.”
Societatea Rafo mai are 395 de salariați, care întrețin în conservare instalațiile și asigură serviciile impuse de lege (gen cele de protejare a mediului etc.). De la începutul anului, patronii rafinăriei nu au mai acordat integral drepturile salariale și au anunțat că nici nu mai finanțează întreprinderea. Evident, nici presupusele negocieri cu posibilii parteneri în proiecte de investiții la Rafo nu mai au loc. Mai mult, asupra societății stă acum sabia falimentului. Salariații se tem pentru salariile lor, pentru siguranța locurilor de muncă și cred că în caz de faliment nici nu vor mai beneficia de drepturile acordate în situațiile de concediere colectivă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu