marți, 22 martie 2016

Persoanele fără venituri vor putea alege cum să achite contribuția de sănătate




Persoanele fără venituri, dar care nu fac parte din categoria celor exceptate de la plata contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate (CASS), vor putea alege între plata lunară a contribuției de sănătate sau plata la momentul accesării serviciilor medicale. Ministerul Finanțelor Publice propune, în acest sens, modificarea și completarea Codului Fiscal printr-un proiect de Ordonanță de urgență care reglementează și alte condiții privind modul de declarare și de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate de către persoanele care nu realizează venituri, pentru a putea beneficia de serviciile oferite de sistem.
Astfel, în cazul veniturilor din investiții și/sau din alte surse, realizate în anul 2016, ale căror baze lunare de calcul sunt sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, nu se datorează CASS.
Persoanele fizice care nu realizează venituri și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse pot opta între plata lunară sau sau la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate. Aceeași regulă se aplică și în cazul persoanelor care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară.
De asemenea, sunt introduse în categoria contribuabililor unitățile trimițătoare care au obligația plății contribuțiilor pentru personalul român militar și civil trimis în misiune permanentă în străinătate. Iar persoanele fizice, indiferent de cetățenie, care au domiciliul ori reședința într-un stat cu care România nu are încheiate acorduri privind sistemele de securitate socială sau care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale și care nu se află în România pentru o perioadă mai mare de 90 de zile consecutive, nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu