joi, 6 august 2015

Fiscul începe verificarea averilor mari, nejustificate



Direcția Verificări Fiscale a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat "Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal (PFRF)". Primii 60 de inspectori dintre cei 100 care vor fi angajați în această structură de control au preluat dja 313 cazuri (circa cinci cazuri de inspector) și trec la verificarea fiscală prealabilă documentară.

ANAF precizează că decizia a fost luată ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Direcția Verificări Fiscale asupra persoanelor fizice, în PFAM, pe baza datelor disponibile privind veniturile declarate și alocările de fonduri (creșteri patrimoniale, achiziții, creanțe, cheltuieli etc.), în urma cărora au fost identificate și alte persoane fizice decât cele din grupul PFAM care prezintă risc fiscal ridicat (risc de nedeclarare a unor venituri semnificative și sustragere de la plata impozitelor aferente). Acum – spune Gelu Ștefan Diaconu, președintele ANAF - a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalități ale vieții publice, maneliști, cămătari etc., cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative. Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care și-au construit averile."
În eșantionul de risc PFRF intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate.
Programul PFRF vizează verificarea veniturilor și a declarării acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât și procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.
În toată țara sunt aproape 14,4 milioane de persoane cu venituri impozabile, dintre care peste 295.000 au intrat în eșantionul semnificativ supus analizei de risc. Aproape 8.000 de contribuabili au fost propuși pentru verificarea amănunțită, iar în prima serie de verificări vor intra aproape 5.400.

Aici puteți găsi un infografic care detaliază analiza de risc făcută de specialiști și modul în care s-a făcut selecția eșantionului verificat: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/averi_pfizice.pdf

Iar aici aveți toate detaliile legate de metodologia de verificare a situației fiscale personale: https://static.anaf.ro/static/3/Anaf/cp%2006.08.2015.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu