vineri, 8 mai 2015

Campanie dedicată Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare



Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, sărbătorită din 2006 de Agenția pentru Protecția Mediului Bacău totdeauna în cel de al doilea week-end al lunii mai (acum 9 și 10 mai), va fi marcată în acest an printr-o serie de seminarii (o prezentare în Power Point despre păsările migratoare din România și proiectarea filmului “Lunca Siretului Mijlociu”) în perioada 8 – 14 mai în șapte școli - Eco-Colegiul N.V. Karpen, Eco-Colegiul H. Coandă, Eco-Școala I. Creangă, Liceul Sportiv, Școala Spiru Haret, Școala Octavian Voicu și Școala Constantin Platon. Scopul campaniei este
conștientizarea privind protejarea păsărilor migratoare și a habitatelor acestora.

„Tema campaniei din acest an este Energy: make it bird-friendly (Energia – prietenoasă cu păsările) și evidențiază necesitatea dezvoltării unor tehnologii durabile de producere și distribuire a energiei electrice cu impact minim asupra păsărilor migratoare și a habitatelor lor. Păsările migratoare călătoresc pe distanțe foarte mari, uneori mii de kilometri pe așa numitele “culoare de zbor”, întâlnind în drumul lor variate sisteme de producere și distribuție a energiei electrice care pot genera o serie de riscuri: electrocutări, coliziuni, degradări și pierderi de habitate. Încurajarea producerii și utilizării de energie “verde” va avea un efect benefic asupra stării de conservare atât a habitatelor, cât și a populațiilor de păsări migratoare.”
Doina Erzsébét Mihordescu, director executiv al APM Bacău

În județul Bacău sunt inventariate 220 de specii de păsări protejate de interes comunitar și național. Lunca Siretului Mijlociu, Lunca Bistriței precum și pe lacurile de pe cursul acestui râu reprezintă un important culoar de migrație a păsărilor, împreună cu zonele din județ declarate arii protejate situri Natura 2000  pentru protecția păsărilor și habitatelor. În aceste arii protejate – cu o suprafață de 45.179 ha sunt supuse unui regim de protecție circa 174 de specii de păsări de interes comunitar menționate în Directiva „Păsări” a Uniunii Europene, din care jumătate sunt specii migratoare (barza albă, lebăda de iarnă, egreta, ciocârlia, stârcul, țigănușul, eretele, codalbul etc).  Conform prevederilor legale în vigoare, pentru protejatea tuturor speciilor de  păsări sălbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisă capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulților, culesul ouălor, deterioarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire și maturizare a puilor, deținerea de exemplare dintre cele interzise la vânat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu