duminică, 31 mai 2015

Arhivele și Istoria – vedetele sesiunii de comunicări științifice a Arhivelor Naționale Bacău



A XXI-a Sesiune națională de comunicări științifice organizată de Arhivele Naționale Bacău și de Direcția Generală a Arhiviștilor din România – Filiala Bacău, în parteneriat cu Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, a fost unul dintre principalele evenimente ale sfârșitului de săptămână abia încheiate (29 – 30 mai). Sesiunea din acest an a avut ca temă „Arhivele și Istoria” și a reunit arhiviști și istorici din toată țara, dar și pasionați de istorie din rândul publicului larg. „Am început – a spus Vilică Munteanu, directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale - al treilea deceniu de activitate a sesiunilor de comunicări științifice organizate de filiala Bacău a Arhivelor Naționale, după primele 20 de sesiuni ecourile fiind încurajatoare. Noi credem că ne îndeplinim cu bine misiunea noastră, aceea de a scoate la lumină, din prăfuitele documente, informații prețioase despre județul Bacău și vom continua.”
Evenimentul a fost salutat de reprezentanți ai Prefecturii Bacău, ai Consiliului Județean, ai Arhiepiscopiei Ortodoxe a Romanului și Bacăului și ai Episcopiei Romano-Catolice Iași.
Sesiunea a programat, în plen, patru comunicări științifice, susținute de dr. Silviu Văcaru, de la Institutul „A. D. Xenopol” Iași, de dr. Laurențiu-Ștefan Szemkovics, de la Arhivele Naționale București, de dr. Alin Spânu, de la Centrul de Studii Euro-Atlantice București, și de conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, de la Episcopia Romano-Catolică Iași. Tot în plen au fost lansate nouă cărți și publicații de istorie, de arhivistică și de artă, între acestea fiind și numerele 10 ale anuarelor „Acta Bacoviensia”, editată de Arhivele Naționale Bacău, și „Administrație românească arădeană”.
Pe secțiuni, sesiunea a reunit comunicări șriințifice pe teme de istorie locală băcăuană, de istorie generală, de arhivistică și pe teme ale vieții religioase în Moldova.
Cea mai mare parte dintre aceste comunicări științifice au fost publicate în anuarul „Acta Bacoviensia” nr. 10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu