Noua investiţie de
1,7 milioane de euro făcută de Grupul Agricola Bacău în această lună la fabrica
de salamuri crude-uscate, despre care ziarul nostru v-a informat deja, ar putea
fi recuperată în circa trei ani. Angelica Şmil, directoarea societăţii Salbac
din Agricola, care administrază liniile de fabricaţie de salamuri şi produse
crude-uscate, s-a declarat optimistă în acest sens şi a a argumentat cu rezultate
aflate pe un trend crescător din ultimii cinci ani, dar şi pe estimările pentru
anii 2015 şi 2016. „Sunt directorul Salbac din 2010 – a spus Angelica Şmil.
Atunci am intrat pe un drum nou, pe o piaţă în scădere, dar modernizarea de
acum este una intensivă. Nu mai aveam capacitate de producţie în fabrica veche.
Salamul de Sibiu a crescut de la 389 de tone, în anul 2009, la 731 de tone în
2013, iar în 2014 sperăm să livrăm circa 850 de tone. Pentru că această
investiţie trebuie recuperată în trei ani, ne-am propus pentru 2015 să ajungem
la 900 de tone, iar în 2016 la 1.000 de tone. Pentru 2017 şi 2018, cred că vom
putea face un nou upgrade.”
Cota de piaţă a salamurilor de Bacău, foarte
importantă, a crescut de la 0,86 la 1,1%, iar în perioada 2010 - 2011 s-a ajuns
la 1,22%. „În procente pare puţin – a precizat directoarea fabricii -, dar s-au
cheltuit foarte mulţi bani pentru a ne aşeza pe rafturi în România. Valoric
este o cotă mai mare, de la 1,11 la 2,40% astăzi, valoare crescută de Salamul
de Sibiu, care este lider de piaţă şi este undeva la 41 sau 51 ori 55%, în
funcţie de sezonalitatea din România.”

Salbac are şi instrumentele de siguranţa
alimentului la nivel înalt. Acestea îi deschid porţile către export, iar
producătorii au recunoscut că tind către aceasta. Chiar şi fabricaţia de mici a
crecut spectaculos. S-a pornit, în 2012, de la un kilogram, iar astăzi vând 600
de tone.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu