luni, 14 iulie 2014

Încep „Zilele Medicale ale Spitalului de Urgenţă Moineşti”, ediţia a IX-a


  • manifestarea a programat sesiuni de comunicări pe teme profesionale, schimburi de experienţă cu profesionişti din clinici renumite din străinătate, dar şi efectuarea a peste 20 de operaţii chirurgicale grele, sub directa îndrumare a specialiştilor invitaţi



Municipiul Moineşti va fi, în perioada 17 – 19 iulie, gazda celei de a IX-a ediţie a “Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă. “Manifestarea – am aflat de la Adrian Cotîrleţ, managerul spitalului - va oferi unui număr semnificativ de medici din ţară şi din străinătate oportunitatea ideală de a expune rezultate ale activităţii profesionale şi de cercetare proprii, de a afla ultimele noutăţi şi tendinţe în domeniul lor de expertiză, precum şi de a face schimb de experienţă cu ceilalţi participanţi. Continuând tradiţia ultimilor ani, vor avea loc, de asemenea, demonstraţii operatorii în premieră, care vor putea fi urmărite în direct în mai multe locaţii, printr-un sistem de transmisie video.” Ne aşteptăm la peste 400 de participanţi. Şi sunt peste 20 de operaţii care vor fi făcute, pe cheltuiala spitalului din Moineşti. Sunt pacienţi din judeţul Bacău şi din alte judeţe. Manifestarea este organizată sub patronajul UMF Gr. T. Popa, din Iaşi, a Societăţii Române de Chrurgie, a Asociaţiei Române pentru Chrurgie Endoscopică, a Asociaţiei naţionale a Farmaciştilor de Spital din România ăi a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

“Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti” reprezintă un eveniment ştiintific de prestigiu, recunoscut ca atare de întreaga comunitate medicală, eveniment generat de o instituţie medicală apreciată, care şi-a căpătat prestigiul prin profesionalismul celor care lucrează aici. Primele opt ediţii s-au bucurat de un succes deosebit, iar calitatea prezentărilor a crescut an de an, precum şi complexitatea cazurilor clinice prezentate şi a demonstraţiilor efectuate.
“Ceea ce am considerat bun în celelalte ediţii – a spus managerul spitalului – am menţinut, dar am venit şi cu câteva noutăţi în acest an. În primul rând, am introdus Ziua Medicului Rezident, specialist care în viziunea noastră are un loc aparte în actul medical. Avem 40 de medici rezidenţi pe post, cu contracte de muncă. Astfel, de două ori pe an ne întâlnim cu medicii rezidenţi în dezbateri profesionale asupra pregătirii lor în centrele universitare. A doua noutate este sesiunea dedicată kinetoterapiei, datorită bunei colaborări pe care o avem cu Universitatea Vasile Alecsandri, din Bacău, dar şi pentru că am deschis compartimente de recuperare neurologică şi cardiovasculară şi numărul kinetoterapeuţilor din spital a ajuns la cinci. La dezbateri vor fi prezente nume marcante: profesori universitari din Bucureşti, Iaşi, Oradea şi Bacău. Altă noutate este cursul de oncogenetică, ţinut cu ajutorul membrilor Departamentului de specialitate din Univerisitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Gr.T. Popa din Iaşi, pe un subiect de actualitate. De ce? Incidenţa tumorilor maligne, în general, atinge cote foarte înalte. A merge să vedem ce se întâmplă până la nivel de cromozomi, de cariotip, am considerat benefic pentru medicii noştri.”

Peste 20 de operaţii chirurgicale

Manifestarea de la Moineşti a menţinut, şi pentru ediţia 2014, programul operator, care – opinează dr. Adrian Cotîrleţ – se anunţă variat şi foarte greu, cu operaţii din domeniile chirurgie generală, chirurgie laparoscopică, ortopedie, ortoprotezare, traumatologie, ginecologie, ginecologie laparoscopică şi reconstructivă, chirurgie plastică şi reparatorie. Toate cazuri foarte dificile. “Sunt - a spus managerul spitalului - echipe gata pregătite şi din punct de vedere uman, cu o bună calificare în anumite tipuri de operaţii şi, de asemenea, din punct de vedere al dotării materiale. Câteva companii mari medicale au folosit acest prilej pentru a aduce, în scop demonstrativ, aparatură de ultimă generaţie. Avem şi câteva operaţii de endoscopie terapeutică şi avem şi două cazuri de endoscopie terapeutică pentru obezitate, cu montarea unor baloane intragastrice de producţie americană, nu prin chirurgie resrictivă.”
Sâmbătă, 19 iulie, sunt două sesiuni de comunicări pe teme medicale şi chirurgicale şi se va face transmisie video în direct din două săli de operaţie.
Nouă şi, desigur, incitantă va fi Masa rotundă privind etica şi deontologia în practica medicală. Sunt confirmări de participare de la profesori universitari şefi ai catedrelor de etică din UMF Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, a unor medici de diferite specialităţi (apropo de medicina de urgenţă, cu riscul ei foarte mare şi cu interferenţa cu deontologia medicală în acest caz), dar şi de la oameni cu pregătire juridică de înalt nivel. “Această acţiune – a spus Adrian Cotîrleţ – se face pentru un act medical de bună calitate, în folosul bolnavilor”.

Ziua asistenţilor medicali

Prima zi a manifestărilor este dedicată asistenţilor medicali, care va avea două părţi, una organizată de Ordinul Asistenţilor Medicali din România – Filiala Bacău, în care vor fi prelegeri ţinute de medici, şi o alta organizată cu sprijinul UMF Iaşi şi a Universităţii Vasile Alecsandri, din Bacău. Va fi şi o intervenţie a asistentelor din Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi în special o intervenţie cu un titlu sugestiv asupra a ceea ce se întâmplă în Israel în acest domeniu, a asistentei şefe din Secţia de pediatrie a Spitalului Universitar din Rosh Pinna (oraş înfrăţit cu Moineştiul). La Moineşti avem câte o clasă de postliceală, anii I şi al II-lea, iar în acest an 18 asistente din spitalul nostru termină studiile facultăţii de asistenţă medicală generală şi este un bun prilej de a se familiriza cu modul lor de activitate şi cu spitalul.

Dotări noi în spitalul moineştean

“Am folosit acest prilej – am mai aflat de la dr. Cotîrleţ - pentru a finalize lucrările în noile cabinete ale spitalului, cabinetul de endocrinologie şi oncologie (mutate în spaţii noi cu dotare nouă). Am achiziţionat o serie de aparate spre siguranţa a tot ceea ce se va întâmpla în cele trei zile. Ne asumăm responsabilitatea aupra manevrelor în toate operaţiile, a procedurilor care se vor desfăşura în această perioadă. De altfel, şi invitaţii din centrele universitare vin pentru că ştiu că au cu ce să lucreze, iar bolnavii vor fi urmăriţi în continuare, operaţiile fiind de o complexitate foarte mare.”
La manifestări vine şi o delegaţie din Republica Moldova, iar în parteneriatul cu spitalul clinic din Rosh Pinna vine şi o delegaţie din Israel, ambele mai mult pe linie de management medical.
De asemenea, va fi şi un moment festiv: Societatea Română de Chirurgie va înmâna plachete omagiale unor distinse personalităţi ale chirurgiei româneşti. Iar vineri, 18 iulie, la ora 15,00, va fi un triplex tv, timp de o oră. Institutul Niguarda Ca’Grando, din Milano, Spitalul Clinic Universitar din Barcelona şi Institutul European de Chirurgie Laparoscopică din Strasbourg vor intra în direct cu auditoriul din Moineşti, pe teme de maximă actualitate la ei şi la noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu