joi, 10 iulie 2014

Amurco, greva foamei. Astăzi e ziua a cincea




 O noapte în ploaie, sub cerul liber. Un grevist ameninţă că îşi dă foc

  • Cortul de la Crucea Roşie a fost luat 
  •  Administratorii combinatului susţin că nu au nicio soluţie pentru salariile compensatorii
Ploaia torenţială din noaptea de miercuri spre joi (9 pe 10 iulie) i-a surprins pe greviştii foamei de la Amurco, practic, fără mari posibilităţi de a se adăposti. Cortul adus de Crucea Roşie - Filiala Bacău a fost strâns miecuri, după prânz, şi dus se pare la o acţiune specifică acestei organizaţii. Oamenii au suportat furtuna care s-a abătut asupra Bacăului cum au putut – unii prin maşinile personale, alţii într-un cort turistic de două-trei persoane, alţii pe sub copertina din parcarea combinatului. „A fost iadul pe Pământ – spune Sorin Melinte, unul dintre protestatari. N-am crezut că putem fi lăsaţi chiar aşa, la voia întâmplării. Cineva, din conducerea combinatului spunea, deunăzi, că noi aici ne alintăm. Şi tot el ne-a adresat şi apelativul «şobolani». Ei bine, după ploaie chiar eram muraţi ca şobolanii.”

 Un cort turistic nu este o stavilă în calea ploilor repezi de vară




Medicii de la Ambulanţă au constatat, miercuri noaptea, că participanţilor la protest le-a scăzut din nou glicemia. Firesc, după fiecare zi de nemâncare. Între timp, veşti, de orice fel, pentru greviştii foamei nu prea vin de nicăieri. Oamenii au cerut din nou să stea de vorbă cu liderul sindicatului de la Amurco, Gheorghe David, iar joi oamenii au fost primiţi, la discuţii, şi de directorul general al combinatului, Laurenţiu Hotea. “I-am explicat domnului director – spunea Sorin Melinte – că sunt soluţii pentru a ne plăti salariile compensatorii. De la InterAgro au venit, în etape, bani, din combinat se vinde fier vechi. Nu se poate să nu se găsească o soluţie, dar avem sentimentul că nu se vrea.” Aceasta a fost concluzia tuturor greviştilor, după ce directorul general le-a spus şi joi că nu poate face nimic pentru ei.
Cu nervii întinşi la maxim,  Cezar Goşman, unul dintre grevişti, poate şi cel mai stresat din tot grupul de 19 protestatari, a solicitat, joi, hârtie de scris, pentru că are de gând să notifice conducerea InterAgro că îşi va da foc dacă nu va primi drepturile care i se cuvin. “Nu mai pot aştepta să văd că pentru noi nu se poate face nimic, când dreptatea este de partea noastră - spunea Cezar Goşman. Noi nu cerem ceva în plus, ci numai ceea ce este al nostru. Nu văd altă soluţie, dacă până vineri nu se face ceva. Am familie şi doi copii, însă umilinţa prin care trecem mă determină la un asemenea gest. Măcar să vadă toţi că noi aici nu glumim. Nu am venit să ne distrăm“. Colegul nostru de suferinţă - spunea Sorin Melinte – ne-a luat prin surprindere cu hotărârea lui, dar înţelegem starea luui sufletească. Nu suntem de accord cu un asemenea gest şi vom face tot ce putem pentru a-l îndepărta de acest gând. Însă, nu ştiu până când, pentru că între timp şi nouă ne scad puterile şi suntem tot mai stresaţi şi noi, văzând că nu avem nicio pârghie legală fermă pentru a ne câştiga drepturile”. Miercuri, greviştii au văzut o hotărâre judecătorească obţinută de un fost salariat al combinatului din Bacău, care a solicitat în instanţă să-i fie plătite salariile compensatorii după disponibilizare, dar nici acum nu a fost pus nimic în mişcare pentru aceasta, cu toată hotărârea instanţei de judecată, care obligă Amurco la plată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu