luni, 18 iunie 2012

S-a adoptat Legea camerelor agricole


Vestea adoptării Legii a fost adusă
la o reuniune a pomicultorilor
Proiectul de Lege privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală a fost adoptat de Camera Deputaţilor. "Aplicarea acestei legi - se arată în expunerea de motive la proiect - răspunde cerinţelor de descentralizare, profesionalizare şi autonomie a activităţilor din domeniile vizate". Noul act normativ modifică Legea nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură şi stipulează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea camerelor pentru agricultură, industrie alimentară, silvicultură, piscicultură şi dezvoltare rurală, dar şi a Camerei Agricole Naţionale.
Preşedintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, Adrian Rădulescu, a explicat drumul sinuos al acestei legi de la idee la întocmirea proiectului şi adoptarea ei. "Legea nu trecea în Parlament pentru că nu se doreau alegeri în camerele agricole pe bază de reprezentativitate - a precizat Rădulescu. Între cei 25 de membri care vor conduce o cameră agricolă, zece sunt din asociaţiile profesionale, doi din cooperative agricole, doi din sindicatele agricole, unul din învăţământ şi cercetare, trei locuri sunt pentru fermieri sub 30 de ani, alte trei pentru fermieri indiferent de vârstă etc. Îmi pun mari speranţe în această lege, pentru că este făcută pentru agricultori."
Tot Adrian Rădulescu a explicat că esenţa activităţii noii structuri va fi consultanţa agricolă şi cercetarea în domeniul agricol. Este vorba de cercetarea aplicată, pentru care se va elabora un program împreună cu institutele şi staţiunile de cercetare. Foarte important este ca noile structuri să faciliteze şi desfacerea produselor agricole. Camerele agricole vor creiona programe de dezvoltare a agriculturii româneşti pentru mulţi ani înainte. Ele vor putea accesa bani de la Uniunea Europeană, iar comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a obţinut, pentru prima dată în istoria UE, bani pentru cercetarea în agricultură. României îi sunt repartizate, pentru perioada 2014 - 2020, trei sute de milioane de euro pentru cercetarea aplicată.
În prezent, funcţionează aşa-numitele camere agricole pe lângă consiliile judeţene. Acestea, însă, vor fi desfiinţate. "Unii doreau preluarea personalului de aici aşa cum este acum - a mai spus Adrian Rădulescu. Noi, cei care am conceput legea, suntem de acord cu preluarea, dar pe bază de concurs." Noile camere agricole sunt instituţii private de interes public, nonprofit, cu personalitate juridică, dar camerele agricole judeţene pot înfiinţa camere agricole zonale fără pesonalitate juridică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu