sâmbătă, 23 iunie 2012

Neagoe Basarab şi Mănăstirea Curtea de Argeş pe monede BNR


  • moneda de 50 de bani va circula pe piaţă în paralel cu monedele cu aceeaşi valoare
Banca Naţională a României (BNR) pune în circulaţie, astăzi, 25 iunie, în circuit numismatic, o monedă de aur şi una din alamă, de circulaţie cu caracter comemorativ, ambele dedicate aniversării a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi de la începerea construirii bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş.
Moneda de aur are o valoare de 100 de lei şi o greutate de 6,452 gr., iar moneda de alamă o valoare de 50 de bani şi o greutate de 6,10 gr.
Aversul monedei de aur prezintă valoarea nominală "100 LEI", stema României, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA" şi anul de emisiune "2012", iar pe fundal o reprezentare în secţiune a bisericii mănăstirii Curtea de Argeş. Aversul monedei de alamă prezintă valoarea nominală "50 BANI", stema României, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA" şi anul de emisiune "2012", iar pe fundal o reprezentare în secţiune a bisericii mănăstirii Curtea de Argeş.
Reversul, comun, prezintă portretul domnitorului Neagoe Basarab, imaginea bisericii mănăstirii Curtea de Argeş, anul "1512" şi inscripţiile "BISERICA MANASTIRII CURTEA DE ARGES" şi "NEAGOE BASARAB".
Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României. Monedele de aur, pentru colecţionare, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 de bani, vor avea aceleaşi caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulaţie la cupiura de 50 bani şi vor circula în paralel cu monedele de 50 de bani, emisiunea 2005, 2010 şi 2011, aflate în prezent în circulaţie.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur se face prin ghişeele sucursalelor regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.785 lei /buc. Punerea în circulaţie a monedelor cu valoare nominală de 50 de bani se va face cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit sau Trezoreria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu