luni, 11 aprilie 2011

Paştele în Bacau, mai scump ca în Cipru

Adăugaţi o legendă
E scump Paştele în România? Pieţele din ţările Uniunii Europene, în care câştigurile salariale sunt mai mari decât în România şi în care şi nivelul de trai este pe măsură, confirmă această realitate. Iată o comparaţie de pe piaţa cărnii cu o ţară a UE în care lucrează tot mai mulţi români, dar în care şi călătoresc foarte mulţi dintre noi, chiar de Paşti: Cipru. Un studiu publicat, săptămâna trecută, de Consiliul Concurenţei, Ministerul Comerţului şi Serviciul de Protecţie a Consumatorilor din Cipru arată că cei mai scumpi măcelari din Nicosia, Limassol, Larnaca, Paphos şi Famagusta erau în Limassol. Tocmai acum, de Paşti, mielul a fost şi el cel mai scump în Cipru, la 7,99 - 13 euro pe kilogram, în timp ce la noi se pare că va ajunge la 2,91 - 4,87 de euro (transformat la 4,11 lei la un euro, după cursul BNR). Carnea de vită se vindea cu 7,10 - 12,80 de euro, pe când în Bacău, ieri, preţul muşchiului de viţel era 5,59 de euro. Preţul cotletului de porc a ajuns, pe insula din Mediterana, la 4,15 - 6 euro, iar în Bacău se vindea cu 4,13 euro. Iar un pui întreg costa între 3,40 şi 5,25 de euro, pe cînd un pui grill de Agricola era, în Bacău, 2,43 de euro. Nu am văzut iepuri, ieri, în Bacău, dar în Cipru carnea urecheatului ajunge la 7,50 - 10 euro.
Dar, un român care munceşte în Cipru câştigă, în medie, lunar, 800 -1.000 de euro, în timp ce în Bacău un salariu mediu net abia a ajuns la 298 de euro, la sfârşitul lunii ianuarie. Tot pentru comparaţie, să vedem câtă carne sau câţi pui se pot cumpăra cu un salariu în fiecare dintre cele două locaţii, la cele mai mici preţuri din listă. Dacă în Cipru, cu 800 de euro poţi cumpăra 100 kg carne de miel, ca şi în Bacău, cu 300 de euro, în schimb poţi lua 112 kg de carne de viţel, pe când în Bacău numai 53. Pe insulă iei 192 kg cotlet de porc, la noi numai 72 kg sau poţi pleca din piaţă cu 235 de pui, pe cînd la noi numai cu 40.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu