miercuri, 23 februarie 2011

Cum pot lua tinerii 10.000 de euro de la stat

Aşa cum v-am informat, deja, întreprinzătorii în vîrstă de pînă la 35 de ani pot depune planurile de afaceri în cadrul Programului de sprijinire a debutanţilor în afaceri, prin care pot beneficia de finanţare de pînă la 10.000 de euro. Înscrierea în program este continuă şi se face online pe site-ul Agenţiei Naţionale de Implementarea a Programelor pentru IMM-uri (ANIPIMM).
Solicitantul trebuie să facă dovada deţinerii în proprietate a terenului pe care urmează să se realizeze construcţia din proiect sau a unui drept de uzufruct, contract de concesiune ori închiriere a terenului respectiv, valabil pe o perioadă de minimum cinci ani de la finalizarea investiţiei, iar activele achiziţionate trebuie să fie noi.
Tinerii pot primi finanţări nerambursabile şi pentru brevete, licenţe, mărci comerciale şi alte drepturi şi active similare (francize, etichetare ecologică etc.), autorizaţii, materii prime, mărfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training şi formare personală, precum şi pentru servicii de contabilitate, consultanţă juridică şi fiscală, consultanţă IT şi PR. Cheltuielile cu serviciile de consultanţă nu pot depăşi 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Investitorul trebuie să angajeze minimum două persoane şi să reinvestească, anual, 50% din profit.
Alte facilităţi acordate debutanţilor în afaceri sînt scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată. Vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Registrului Comerţului şi de sprijin de la Oficiul Teritorial Bacău pentru IMM şi Cooperaţie. De asemenea, vor primi garanţii de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pînă la 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro.
Calitatea de microîntreprindere se pierde la 31 decembrie a anului în care se împlinesc trei ani de la data înregistrării firmei şi dacă cifra de afaceri pe anul în curs a atins echivalentul în lei al sumei de 500.000 de euro.
Se mai impune şi menţinerea în activitate a cel puţin doi salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor şi pînă la pierderea calităţii de microîntreprindere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu