joi, 6 ianuarie 2011

Consultatie fiscala: Modificari in Declaratiile fiscale cu privire la impozitul pe venit (1)

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat un proiect de act normativ prin care propune aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Codul fiscal.

Prin OUG nr.117 din data de 23 decembrie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata în Monitorul Oficial nr. 891 din data de 30 decembrie 2010, a fost înlocuit sistemul de stabilire prin autoimpunere a impozitului pe venit, introdus pentru veniturile realizate începand cu 1 ianuarie 2010, cu sistemul de stabilire a impozitului pe cale administrativa, de organul fiscal. Totodata, potrivit art. II din OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, începind cu 1 iulie 2010 a fost modificat regimul fiscal aplicabil cistigurilor din transferul titlurilor de valoare, altele decit partile sociale si valorile mobiliare în cazul societatilor închise. Astfel, pentru tranzactiile cu titluri de valoare, realizate în anul 2010, altele decit partile sociale si valorile mobiliare în cazul societatilor închise, pentru calculul cistigului net si al impozitului pe venit aferent, se aplica urmatoarele reguli:
• pentru perioada 1 ianuarie 2010 - 30 iunie 2010 se determina cistigul net / pierderea neta aferent / aferenta acestei perioade, în functie de perioada de detinere si se asimileaza cistigului net anual / pierderii nete anuale. Impozitul se determina prin aplicarea cotelor de impunere de 1% s, respectiv, 16% la cistigul net aferent perioadei, asimilat cistigului net anual;
• pierderea neta aferenta perioadei 1 ianuarie 2010 - 30 iunie 2010, asimilata pierderii nete anuale, se compenseaza cu cistigul net asimilat cistigului net anual aferent perioadei 1 iulie 2010 - 31 decembrie 2010. Daca în urma compensarii rezulta pierdere, aceasta se reporteaza numai asupra cistigului net anual impozabil aferent anului 2011.
Totodata, platitorii de venituri au obligatia declararii, pe beneficiari de venit, a cistigurilor din transferul titlurilor de valoare altele decit partile sociale si valorile mobiliare în cazul societatilor închise, pentru tranzactiile realizate începind cu 1 iulie 2010.
Ca urmare, în vederea definitivarii impozitului pe venit pentru anul 2010, în cazul transferului titlurilor de valoare, altele decit partile sociale si valorile mobiliare în cazul societatilor închise, este necesara declararea veniturilor de catre beneficiarii de venit si de catre platitori, distinct, pentru fiecare perioada, conform dispozitiilor legale aplicabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu