vineri, 31 decembrie 2010

Sistemul metric a implinit 145 de ani in Romania

Pe 1 ianuarie, Sistemul metric aplicat in Romania a implinit 145 de ani. La 1 ianuarie 1866 a intrat in vigoare Legea privind introducerea stemului metric, promulgata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe 15 septembrie 1864.
Legalizarea sistemului de masuri si greutati a reprezentat deschiderea caii pe care statul roman modern avea sa o parcurga spre cele mai actuale cerinte ale metrologiei mondiale. Pe plan national, principalele repere in dezvoltarea metrologiei se considera 1883 - cind Romania a devenit stat membru al Conventiei Internationale a Metrului; 1889 - cind a fost infiintat Serviciul Central de Masuri si Greutati, primul organ al statului in domeniul metrologiei legale din Romania; 1951 - cind s-a infiintat Institutul National de Metrologie; 1961 - cind a fost proclamat in tara noastra a Sistemului International de Unitati, singurul sistem de unitati legale si obligatorii; 1994 - cind a fost infiintat Biroul Roman de Metrologie Legala, organ de specialitate al administratiei publice centrale.
In 1983, Biroul International de Greutati si Masuri a stabilit un alt principiu si pentru determinarea etalonului de lungime: viteza luminii in vid. Aceasta viteza este una dintre constantele universului, dupa cum este cunoscuta inca din 1905, cand Einstein a formulat teoria relativitatii.
Data de 15 septembrie 1864, la care domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat "Legea pentru adoptarea sistemului metric de masuri si greutati", prima lege a metrologiei romanesti, a fost declarata, in anul 2000, "Ziua Metrologiei".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu